Τσακαλώτος: Η 13η σύνταξη δεν είναι το πρόβλημα

Τσακαλώτος: Η 13η σύνταξη δεν είναι το πρόβλημα
Sooc

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στο Βερολίνο ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση των θέσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ όσον αφορά στο πώς θα πρέπει να προχωρήσει μια ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δέκατη τρίτη σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μία ημέρα αφότου οι θεσμοί ανακοίνωσαν πως αναβάλλουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε εξάλλου ότι η Αθήνα θεωρεί πως ενήργησε με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει σε νέες περικοπές (δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων) που δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα.

Το Eurogroup δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση σχετικά με βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθύμισε ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος επισήμανε πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει στο EWG (EuroWorking Group) γιατί είναι απαραίτητη η χορήγηση του ποσού αυτού στους χαμηλοσυνταξιούχους και έκρινε πως κάθε λογικός άνθρωπος θα δει την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιδράσει στις ανάγκες των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πως είναι αξιόπιστη στους διεθνείς πιστωτές της αλλά ταυτόχρονα και στον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να μην υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, εξήγησε, πολύ περισσότερο που δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή