Αναφορές για νέο σκηνικό έντασης στα Ίμια, μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Αναφορές για νέο σκηνικό έντασης στα Ίμια, μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής
Eurokinissi

Νέες εντάσεις σημειώθηκαν στα Ίμια, μεταξύ πληρωμάτων της ελληνικής ακτοφυλακής και Ελλήνων ψαράδων και της τουρκικής ακτοφυλακής, υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ- τα οποία αναφέρουν πως τα σκάφη πλησίασαν σε απόσταση 50 εκατοστών. Ωστόσο, το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη σε διάψευση.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, 10 Έλληνες ψαράδες, συνοδευόμενοι από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής από την Κω, πλησίασαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο τα Ίμια, και προσπάθησαν να δέσουν τις βάρκες τους στις βραχονησίδες με σκοινί.

Αργότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο πέρασε από πάνω (στις 11.30πμ), και στις 12.00 δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγαν από το λιμάνι Τουργκούτ Ρεΐς, πλησίασαν την περιοχή και κάλεσαν τους Έλληνες ψαράδες να απομακρυνθούν.

Από πλευράς του, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τα εξής: «Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ξένες ιστοσελίδες και αναπαράγονται από ελληνικά διαδικτυακά μέσα, περί δήθεν εμπλοκής στην περιοχή των Ιμίων με σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής και περί απομάκρυνσης ελληνικών αλιευτικών σκαφών.To Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη περιοχή με μεγάλη προσοχή με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Στο μεταξύ, σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ενώ σε μία περίπτωση, η διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών, εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά MIRAGE-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Συνολικά, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα μεμονωμένο τουρκικό F-16.

Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή του ζεύγους των τουρκικών F-16 με το ζεύγος των ελληνικών Mirage-2000 σημειώθηκε στις 14:55 μμ, νοτίως της Χίου.

Η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών, μαζί με το ζεύγος των επίσης οπλισμένων τουρκικών F-16, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ανατολικά της Ρόδου και βγήκαν από το FIR Λευκωσίας και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτελούσαν εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες απέδιδαν την παρουσία του μεμονωμένου τουρκικού F-16 κατά καιρούς στο FIR Αθηνών, όπως σήμερα και την περασμένη Τρίτη, σε κινήσεις νευρικότητας της γείτονος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο, την Σκύρο και τη Σούδα.

Δημοφιλή