Νέα μέσα από το Facebook για την αντιμετώπιση των «fake news»

Νέα μέσα από το Facebook για την αντιμετώπιση των «fake news»
A 3D-printed Facebook logo is seen in front of a displayed stock graph in this illustration taken November 3, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
A 3D-printed Facebook logo is seen in front of a displayed stock graph in this illustration taken November 3, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Dado Ruvic / Reuters

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εισάγει εργαλεία για να αποτρέψει την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων («fake news») στην πλατφόρμα του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αυξανόμενες επικρίσεις σε βάρος του ότι δεν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία τόνισε πως οι νέες αυτές λειτουργίες υπάγονται σε μια εν εξελίξει διαδικασία για να εξελιχθεί και δοκιμαστεί ο τρόπος αντιμετώπισης των fake news από πλευράς του. Σημειώνεται ότι το Facebook φέτος έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες σχετικά με το πώς παρακολουθεί και ελέγχει το υλικό που παράγεται από τα 1,8 δισ. χρήστες του.

Το Facebook ανέφερε πως οι χρήστες θα μπορούν ευκολότερα να υποδείξουν ψευδείς ειδήσεις στο News Feed ως «hoax» και πως θα συνεργαστεί με οργανισμούς όπως η ιστοσελίδα διασταύρωσης Snopes, το ABC News και το Associated Press για να ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων.

Αν αυτοί οι οργανισμοί θεωρήσουν μια είδηση ως ψευδή, ανέφερε το Facebook, θα υποδεικνύεται ως «αμφισβητούμενη» και θα δίνεται link προς άρθρο όπου θα εξηγείται γιατί.

Η εταιρεία επίσης ανέφερε πως οι αμφισβητούμενες ειδήσεις ενδεχομένως να εμφανίζονται χαμηλότερα στο news feed του, προσθέτοντας πως όταν επισημανθεί μια είδηση, τότε δεν θα μπορεί να προωθηθεί.

Σημειώνεται πως, πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε χαρακτηρίσει «τρελή ιδέα» τους ισχυρισμούς πως ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις στο Facebook είχαν βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο οι επικρίσεις συνεχίστηκαν, εν μέσω αναφορών πως άνθρωποι στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έφτιαχναν hoaxes που προκαλούσαν αίσθηση, οι οποίες είχαν απήχηση στο συντηρητικό κοινό.

Δημοφιλή