Έρευνα: Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν να χρησιμοποιούν τους οργασμούς ως σεξουαλικό «χρήμα»

Έρευνα: Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν να χρησιμοποιούν τους οργασμούς ως σεξουαλικό «χρήμα»
Close up profile of a couple having sex on a bed at home in the night
Close up profile of a couple having sex on a bed at home in the night
AntonioGuillem via Getty Images

Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί να χρησιμοποιούν την έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση, ειδικά τον οργασμό, για να ασκούν έλεγχο στους συντρόφους τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, πάνω στη σεξουαλική ευχαρίστηση και τους οργασμούς, επίσης εξετάζει γιατί οι γυναίκες έχουν οργασμούς λιγότερο συχνά από τους άνδρες και θέτει επίσης το ερώτημα αν οι οργασμοί είναι ένας από τους τρόπους της φύσης να διασφαλίζει την αναπαραγωγική επιτυχία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Phys.org, η Νταϊάνα Φλάισμαν, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, υποστηρίζει πως ο οργασμός και η έντονη σεξουαλική ικανοποίηση είναι τόσο ισχυροί τρόποι «θετικής ενθάρρυνσης» και ανταμοιβής, που μπορούν να εμπνεύσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας. Η εξέλιξη, αναφέρει, μας έχει «εκπαιδεύσει» να χρησιμοποιούμε τον οργασμό και τη σεξουαλική διέγερση ως «χρήμα».

«Όλα τα ζώα επιδίδονται σε συμπεριφορά που έχει θετικές επιπτώσεις και μαθαίνουν να συσχετίζουν την ανταμοιβή με τα ερεθίσματα που τη συνοδεύουν, φτάνοντας στο σημείο να βρίσκουν αυτά τα ερεθίσματα ανταμοιβές από μόνα τους. Ο οργασμός και η σεξουαλική ευχαρίστηση είναι εντόνως ικανοποιητικά και όταν οι άνθρωποι βιώνουν σεξουαλική ευχαρίστηση με κάποιο άλλο άτομο, αρχίζουν να ανταμείβονται από αυτό το άτομο, τη μορφή του, τη μυρωδιά του, τη φωνή του κ.ο.κ. Ο σύντροφος εξελίσσεται σε ανταμοιβή από μόνος του, και εν τέλει αυτό δίνει ισχύ στις σχέσεις. Η εξέλιξη έχει δημιουργήσει αυτή την επιθυμία για να ωθεί/ ενθαρρύνει άλλους να κάνουν τις ζωές μας ευκολότερες με διάφορα μέσα, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Αυτό σημαίνει πως, όταν συγκρατούμε την ανταμοιβή, όταν φερόμαστε απότομα ή όταν είμαστε σιωπηλοί, οι επιπτώσεις είναι πιο οδυνηρές. Όταν είναι προς το συμφέρον μας, όπως όταν τα ξαναβρίσκουμε μετά από έναν καυγά, ανταμείβουμε ξανά».

Αυτού του είδους η ανταμοιβή, λέει, είναι πιο πιθανό να διαμορφώσει συμπεριφορές από την τιμωρία. «Σκεφτείτε πόσο συχνά χρησιμοποιούμε εύγευστα, με πολλές θερμίδες φαγητά ως ανταμοιβή. Το φαγητό, η ζεστασιά, ο ύπνος και η σεξουαλική ευχαρίστηση είναι όλα παραδείγματα φυσικών ανταμοιβών που μας δίνουν ικανοποίηση, μας κάνουν να νιώθουμε ωραία και μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά. Το σεξ είναι απίστευτα δυνατό- όταν μιλάμε για σωματική ευχαρίστηση δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από έναν οργασμό».

Η Φλάισμαν υποστηρίζει επίσης πως η σεξουαλική συμπεριφορά είναι πιο ικανοποιητική όταν καλύπτει μια ανάγκη. Ο οργασμός μπορεί να είναι σήμα αφοσίωσης στον σύντροφο και μπορεί να αυξήσει το «δέσιμο» μεταξύ δύο γονιών- και επειδή το ανθρώπινο σεξουαλικό ένστικτο δεν συνδέεται πολύ δυνατά με τη γονιμότητα, ίσως να αναπτύχθηκε για να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ συντρόφων.

«Η ανταμοιβή κάποιου με σεξουαλική ικανοποίηση ή οργασμό και το να αρέσεις σε κάποιον περισσότερο θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία βάσεων σε σχέσεις με παιδιά. Τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ευζωΐας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο θετικούς συσχετισμούς και θα μπορούσαν να κάνουν πιο πιθανή τη συγχώρεση όταν σημειώνονται λάθη τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να επιφέρουν χωρισμό» αναφέρει η Φλάισμαν. «Η ευχαρίστηση ενός άνδρα από τη σεξουαλική επαφή με τη μητέρα των παιδιών του μπορεί να τον αποτρέψει από το να αφιερώσει πόρους ή προσπάθειες σε άλλες ευκαιρίες ζευγαρώματος ή άλλα παιδιά, και για μια γυναίκα, η συνεχιζόμενη σεξουαλική ευχαρίστηση με τον πατέρα των παιδιών της θα μπορούσε να την αποτρέψει από το να εγκαταλείψει μία σχέση που έχει αποτέλεσμα την ασφάλεια και ευημερία των παιδιών της- και θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ένδειξη πατρότητας στον σύντροφό της».

Η έρευνα επίσης εξετάζει το αν η προσαρμοστική συμπεριφορά μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες βιώνουν λιγότερο συχνούς οργασμούς από τους άνδρες. «Για τους άνδρες, η σεξουαλική συμπεριφορά έχει λιγότερα πιθανά κόστη, εν συγκρίσει με μεγάλα αναπαραγωγικά οφέλη. Ωστόσο οι γυναίκες μπορούν να αναπαράγονται μόνο μία φορά τον χρόνο, και η “επένδυσή” τους στην πατρότητα είναι μεγαλύτερη, καθώς κυοφορούν ένα παιδί για εννιά μήνες. Θα περιμέναμε η εξέλιξη να είναι πιο επιλεκτική για το είδος της σεξουαλικής συμπεριφοράς που θα μπορούσε να ενθαρρύνεται από την ακραία ευχαρίστηση. Ωστόσο, ενώ οι γυναίκες δεν χρειάζονται οργασμό για να συλλάβουν παιδί, το ότι έχουν οργασμούς είναι απόδειξη πως έχουν κάποιο σκοπό. Θα μπορούσε να είναι το ότι, επειδή είναι πιο “μεταβλητός” στις γυναίκες, να είναι πιο “ενθαρρυντικός” από ό,τι στους άνδρες».

Δημοφιλή