ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2016 11:13 EET | Updated 15/12/2016 11:15 EET

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε την εξωσωματική γονιμοποίηση από τρεις γονείς

Flashpop via Getty Images
Portrait of baby sleeping

H ρυθμιστική αρχή γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου (Human Fertilisation and Embryology Authority) ενέκρινε την εξωσωματική γονιμοποίηση από τρεις γονείς, γεγονός που σημαίνει ότι τα μωρά θα μπορούν πλέον να έρχονται στον κόσμο από δύο γυναίκες και έναν άνδρα στην Αγγλία, σύμφωνα με το BBC.

Η ιστορικής σημασίας και αμφιλεγόμενη απόφαση ελήφθη προκειμένου να παρακαμφθούν οι αυξημένες πιθανότητες σοβαρών προβλημάτων υγείας στα έμβρυα λόγω αλλοιώσεων στα μιτοχόνδρια της μητέρας.

Γιατροί από το Newcastle, ανέπτυξαν μία προχωρημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης, που αναμένεται να είναι η πρώτη διαδικασία η οποία αφορά στη μεταφορά του πυρήνα του ωαρίου της μητέρας στο ωάριο της δότριας.

Το πρώτο παιδί αναμένεται να γεννηθεί το 2017 μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Αρκετές οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά λόγω ανίατων μιτοχονδριακών ασθενειών, οι οποίες εμποδίσουν την κανονική λειτουργία του καρδιακού συστήματος.

Οι εν λόγω ασθένειες μεταδίδονται μόνο μέσω της μητέρας, έτσι η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιεί το ωράριο της δότριας καθώς επίσης το ωράριο της μητέρας και το σπέρμα του πατέρα προκειμένου να αναπτυχθεί το έμβρυο. Το παιδί που προκύπτει από τη συγκεκριμένη διαδικασία έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό από το DNA από την δότρια, αλλά πλέον αυτή η τεχνική είναι νομικά ηθικά και επιστημονικά εγκεκριμένη.

«Ιστορική απόφαση»

«Είναι μία απόφαση ιστορικής σημασίας», δήλωσε η Sally Cheshire, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου (Human Fertilisation and Embryology Authority). «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα να διανύσουμε. Είμαι σίγουρη ότι οι ασθενείς θα είναι πολύ ευχαριστημένοι με τη ληφθείσα απόφαση» πρόσθεσε.

«Μερικοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη τεχνική από ηθική σκοπιά, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενετικά τροποποιημένα, "σχεδιασμένα" μωρά. Η HFEA πρέπει να εγκρίνει κάθε κλινική και κάθε ασθενή πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής. Τα μωρά που θα προέρχονται από τρεις γονείς θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας μιτοχονδριακής ασθένειας είναι πολύ υψηλός», τόνισε.