ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/12/2016 16:33 EET | Updated 15/12/2016 18:02 EET

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στην πολυμερή για το Κυπριακό

JOHN THYS via Getty Images
Cyprus' President Nicos Anastasiades addresses the media as he arrives for a European Union leaders summit focused on Russia sanctions and migration at the European Council in Brussels on December 15, 2016.A EU summit was focusing on Russia sanctions and migration on December 15, with 27 leaders also meeting over dinner to discuss Brexit, without British Prime Minister Theresa May. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Έτοιμη να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, δηλώνει η ΕΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την επανένωση της Κύπρου.

«Εν συνεχεία της παρουσίασης εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του κυπριακού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την υποστήριξή του στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου. Η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη διευθέτηση, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «είναι σημαντικό ότι υπάρχει καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της ενημέρωσης του προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε ότι δόθηκε ειδικότερη έμφαση στη διαδικασία και την πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και για το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του προέδρου Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.

«Ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης - κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού - αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», τόνισε. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, που στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει περιληφθεί ειδική αναφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία, «ακριβώς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος της ΕΕ, εκφράζεται η ετοιμότητα για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγιναν τοποθετήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον Ντ. Τουσκ, τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και την Φ. Μογκερίνι.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ ο "πρωθυπουργός" του παράνομου καθεστώτος, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια συμφωνία, που θα δίνει τη Μόρφου στους Ελληνοκύπριους. Υπενθύμισε ότι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν το 2008 είχε πει ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί και "σε αυτή του τη στάση δεν υπήρξε καμιά αλλαγή", πρόσθεσε .

Sponsored Post