Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί ισόβια σε λιτότητα

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί ισόβια σε λιτότητα
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici reacts during a meeting with Greek Prime Minister in his office in Athens, on November 28, 2016. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici reacts during a meeting with Greek Prime Minister in his office in Athens, on November 28, 2016. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα σημειώνει στο άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί και χαρακτηρίζει άδικο το blame game κατά της Ελλάδας, ενώ απορρίπτει τα επιχειρήματα που εξέφρασε το ΔΝΤ αναφορικά με συντάξεις και αφορολόγητο.

Η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα -αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για το διάστημα μετά το 2018 τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη θετική παρέμβαση για τη χώρα μας που κάνει ο Μοσκοβισί μέσα σ΄ένα 24ωρο.

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Μοσκοβισί έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μυαλό των ανθρώπων καθώς πλησιάζουμε στο μέσο του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015.

«Μπροστά μας υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις των οποίων η λήψη πρέπει να είναι προς το γενικό συμφέρον της Ελλάδας καθώς και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Οι εκλογές που θα διενεργηθούν στην Ευρώπη το 2017 δεν θα τις κάνουν ευκολότερες, όμως η κωλυσιεργία θα ήταν ανεύθυνη στάση.

Η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ εργάζονται τώρα με τις ελληνικές αρχές για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη να το πράξει. Δυστυχώς, άλλοι ορισμένες φορές φαίνεται να προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών (blame game) ως μια μέθοδο για να υπερασπίσουν τις θέσεις τους. Η συμπεριφορά αυτή ενέχει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο, δεδομένων των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτή την εποχή της επονομαζόμενης «μετα-αλήθειας» (post truth) πολιτικής, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε ορισμένους ισχυρισμούς να περάσουν χωρίς αμφισβήτηση.

Ας αρχίσουμε με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες στη δημοσιονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, του φορολογικού και του ΦΠΑ. Δράσεις έχουν αναληφθεί για να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι φορολογικές απάτες και η φοροδιαφυγή, αλλά και να βελτιωθεί η είσπραξη εσόδων. Το ελληνικό κράτος έχει αποπληρώσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές.

Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ φέτος. Αναμένεται να υπεραποδώσει του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016 και να πετύχει τον στόχο του 1,75% για το 2017. Η οικονομική ανάπτυξη έφτασε το 1,8% το δ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση. Το ποσοστό της ανεργίας πέφτει, παρά το ότι εξακολουθεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Με λίγα λόγια εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, η Ελλάδα επιτέλους γυρνάει σελίδα.

Τότε υπάρχει η υπόνοια ότι οι ελληνικές συντάξεις είναι σε γερμανικά επίπεδα. Τα στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ δείχνουν πως οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως οι νέες συντάξεις που αποδίδονται στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και θυμηθείτε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυ κοινωνικής προστασίας: σε πολλές οικογένειες, οι συντάξεις είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος.

Και όσον αφορά στον ισχυρισμό που θέλει τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους να εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος;

Αυτό αγνοεί το γεγονός πως ο γενικός φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Και η φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.

Τελικά, μήπως η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικής με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την φαινομενικά πιο ρεαλιστική θέση του ΔΝΤ; Φυσικά όχι! Ενώ έχει εργαστεί χωρίς να υπολογίζει την κούραση για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές εκεί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Κομισιόν έχει υπάρξει ένας έντιμος διαμεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του συνόλου της Ευρωζώνης.

Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που εξαρτάται και από τη συνδρομή του ΔΝΤ. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι θέσεις καθορίζονται από δόγματα ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων.

Είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη συμφωνίας για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους όσον αφορά στα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, να επιτευχθεί γρήγορα και οι στόχοι να μην υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύσει την ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα-, ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις, ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες.

Ας μην παίζουμε σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Οι τεχνικές εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης και των δανειστών της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Χρειάζονται αποφάσεις προς το κοινό συμφέρον, έτσι ώστε το δεύτερο μισό του προγράμματος να μπορεί να προετοιμάσει την Ελλάδα για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου και για ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε όλοι οι εταίροι να μοιραστούν την ευθύνη για την επίτευξη αυτού και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει».

Δημοφιλή