Τσίπρας: Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση, χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας

Τσίπρας: Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση, χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας
(L-R) Belgium's Prime Minister Charles Michel, France's President Francois Hollande, European Commission President Jean Claude Juncker and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attend a EU Summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium December 15, 2016. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY
(L-R) Belgium's Prime Minister Charles Michel, France's President Francois Hollande, European Commission President Jean Claude Juncker and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attend a EU Summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium December 15, 2016. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY
Yves Herman / Reuters

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος. Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης.»

Αναφερόμενο στη συμφωνία ΕΕ με Τουρκία για το προσφυγικό, τόνισε: « Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είχε δηλώσει: «Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση. Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».

Άρση του αδιεξόδου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, μέσω δήλωσης των θεσμών, βλέπει η ελληνική κυβέρνηση

Αισιόδοξες δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.

MNI: Η Κομισιόν αδειάζει Ντάισελμπλουμ για το πάγωμα ελάφρυνσης του χρέους

Διχασμένη φαίνεται πως είναι η Ευρώπη αναφορικά με την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των κοινωνικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για παροχή εφάπαξ επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.

Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο MNI χαρακτήρισε «βιαστική» και «ανακριβή» την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες δια του εκπροσώπου του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία πρόεδρος του Eurogroup υποστήριζε ότι οι θεσμοί θεωρούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως ασύμβατες με τις υποχρεώσεις τις Ελλάδας.

Πηγές του MNI τόνισαν ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Οι διαρροές στο MNI καταδεικνύουν την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Κομισιόν και ορισμένα στελέχη του Eurogroup αναφορικά με ορισμένα κομμάτια του ελληνικού προγράμματος. Ο έλεγχος των εξαγγελιών Τσίπρα άρχισε κατόπιν αιτήματος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωνε πως το πόρισμα των θεσμών για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Τσίπρα αναμένεται τον Ιανουάριο, και συνεπώς η ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει «παγωμένη» έως τότε.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Αθήνα περιμένει την ανακοίνωση των θεσμών εντός ημερών, εκτιμώντας δε ότι κατά 99% θα αποφασιστεί «ξεπάγωμα» των μέτρων εντός του Δεκεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή