Η ξεχωριστή ιστορία του «Βάζου της Πρώτης Ημέρας» και η μάχη του Υπ.Πολιτισμού για να μείνει στη Βρετανία

Η ξεχωριστή ιστορία του «Βάζου της Πρώτης Ημέρας» και η μάχη του Υπ.Πολιτισμού για ναμείνει στη Βρετανία

Το συγκεκριμένο βάζο μπορεί να μοιάζει αρχαιοελληνικό αλλά δεν είναι. Ωστόσο είναι ένα σπάνιο κεραμικό σκεύος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία.

Κατασκευαστής του βάζου είναι ο διάσημος βρετανός αγγειοπλάστης και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Josiah Wedgwood, ο οποίος έζησε και δημιούργησε κατά τον 18ο αιώνα. Το συγκεκριμένο βάζο, είναι ένα από τα τέσσερα αποκαλούμενα Βάζα της Πρώτης Ημέρας («First Day Vases»), τα οποία κατασκεύασε στις 13 Ιουνίου 1769. Ονομάζονται έτσι επειδή κατασκευάστηκαν την πρώτη ημέρα που εργάστηκε στο νέου του εργαστήριο στο Staffordshire.

O Wedgwood μετά την κατασκευή του ανακοίνωσε πως κανένα από τα βάζα δεν θα πωληθεί καθώς ήταν «οι πρώτοι καρποί της Ετρουρίας» (της αρχαίας πόλης της ιταλικής χερσονήσου).

Τώρα, ένα εξ αυτών των βάζων κινδυνεύει να εξαχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία εκτός εάν βρεθεί ένας αγοραστής ο οποίος θα προσφέρει 482,500 λίρες συν τον φόρο, ύψους 16,500 λιρών. Σύνολο δηλαδή 499.000 λίρες, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 593.000 ευρώ.

To βάζο, βγήκε σε πλειστηριασμό από τον Οίκο Christie's τον Ιούλιο και σε αυτόν διατέθηκε από τον απόγονο του Wedgwood, Anne Makeig-Jones που το είχε στην κατοχή της. Νωρίτερα το είχε δανείσει στο Hanley's Potteries Museum and Art Gallery.

Δύο ακόμη βάζα της ίδιας σειράς ανήκουν στο Victoria and Albert Museum. To δε τέταρτο εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ήδη μια προσφορά από πλειοδότη που δεν διατηρεί την ανωνυμία του, έχει γίνει δεκτή αλλά ο υπουργός Πολιτισμού, Matt Hancock επέβαλλε προσωρινή απαγόρευσης εξαγωγής του βάζου θέλοντας να δώσει μια ακόμη ευκαιρία να παραμείνει το βάζο στη Βρετανία, σύμφωνα με τις επιθυμίες του διάσημου κατασκευαστή.

«Αυτό το όμορφο βάζο έχει μια εξαιρετική ιστορία» είπε ο κ Hancock. «Δημιουργήθηκε από το χέρι ενός από τους πλέον σημαίνοντες αγγειοπλάστες όλων των εποχών, την ημέρα των που άνοιξε το παγκοσμίως γνωστό εργαστήριο του...Είναι ένα μοναδικό κομμάτι και μια υπενθύμιση του πρωτοποριακού έργου του Wedgwood κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ελπίζω ένας αγοραστής να βγει μπροστά και έτσι να μπορούμε να κρατήσουμε και τα τέσσερα Βάζα της Πρώτης Ημέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε το κοινό να μπορεί να τα θαυμάσει».

Όπως εξήγησε «η απόφαση να ανασταλεί προσωρινά η άδεια εξαγωγής έπεται σχετικής σύστασης της Επιτροπής Αξιολόγησης για την εξαγωγή Έργων Τέχνης και Αντικειμένων Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, του Συμβούλιο Τεχνών».

To έργο του Wedgewood

Ο Josiah Wedgwood, (1730 – 1795) εργαζόταν από μικρός μαζί με τον πατέρα του, ως αγγειοπλάστης. Από την αρχή τα έργα του ξεχώρισαν και κυρίως τα κεραμικά που είναι κατασκευασμένα από γαλαζοπράσινο ή λευκόυλικό δικής του επινόησης ενώ μεγάλη επιτυχία είχαν γνώρισε αναπτύσσοντας έναν τύπο κεραμικής σε χρώμα υποκίτρινο (τύπος Βασίλισσας). Το 1775 άνοιξε μαζί με τον έμπορο Μπέντλεϊ το νέο του εργαστήριο που το ονόμασε Ετρουρία.

Εμπνεόμενος από τα αρχαία πρότυπα, τα οποία είχαν φέρει στο φως οι εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανασκαφές της εποχής του, και προσπαθώντας να φτάσει στα ίδια αποτελέσματα με καινούργιες τεχνικές (ίασπη, βασάλτες και ένα ορισμένο κόκκινο χρώμα), κατόρθωσε με τα κομψά και αρμονικά έργα του να επιβάλει την καλαισθησία και την ισορροπία ακόμα και σε αντικείμενα όχι δαπανηρά, προμηνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Δημοφιλή