Κινεζικό πολεμικό «αιχμαλώτισε» αμερικανικό υποβρύχιο ρομπότ στη Θάλασσα Νότιας Κίνας

Κινεζικό πολεμικό «αιχμαλώτισε» αμερικανικό υποβρύχιο ρομπότ στη Θάλασσα Νότιας Κίνας
Το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch
Το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch
US Navy

Κινεζικό πολεμικό πλοίο «αιχμαλώτισε» ένα υποβρύχιο drone που είχε αφεθεί από αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος στα διεθνή ύδατα στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, προκαλώντας επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ, που απαιτούν την επιστροφή του, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου βορειοδυτικά του Κόλπου Σουμπίκ, καθώς το ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch ετοιμαζόταν να ανακτήσει το μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος (UUV) ανέφερε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Το UUV πραγματοποιούσε νόμιμα μια στρατιωτική έρευνα στα νερά της Θάλασσας Νότιας Κίνας» είπε ο αξιωματούχος. «Είναι εμφανώς γραμμένο πάνω του ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το νερό- ότι αποτελεί περιουσία των ΗΠΑ».

Η ενέργεια αυτή θα αυξήσει τους προβληματισμούς σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας και τη στάση της στην αμφισβητούμενη Θάλασσα Νότιας Κίνας, περιλαμβανομένης της στρατιωτικοποίησης θαλασσινών φυλακίων.

Αμερικανικό think tank ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως νέες δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν πως η Κίνα έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων, και στα επτά τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο drone υπαγόταν σε ένα πρόγραμμα (μη απόρρητο) για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων, περιλαμβανομένης της αλμυρότητας, θερμοκρασίας και διαφάνειας του νερού, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα όσον αφορά στη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών σόναρ, καθώς ο ήχος επηρεάζεται από τέτοιους παράγοντες.

Δημοφιλή