Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι

Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 15: Civilians, trying to flee from East Aleppo that had been under siege by Iran led Shiite militias and Assad Regime forces, wait to be evacuated at Amiriyah District of Aleppo Syria on December 15, 2016. (Photo by Mamun Ebu Omer/Anadolu Agency/Getty Images)
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 15: Civilians, trying to flee from East Aleppo that had been under siege by Iran led Shiite militias and Assad Regime forces, wait to be evacuated at Amiriyah District of Aleppo Syria on December 15, 2016. (Photo by Mamun Ebu Omer/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε τέσσερις εκρήξεις στο σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία που αναχωρούν από την πόλη.

Κρατικός συριακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν.

Από την πλευρά του ένας Σύρος αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία είπε στο Reuters ότι ανεστάλη λόγω "εμποδίων".

Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το Χαλέπι, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.

Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδήλωση σε εξέλιξη.

Η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από θυλάκους του ανατολικού Χαλεπίου αναστάληκε σήμερα και οι υπηρεσίες βοήθειας και τα οχήματα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (POY).

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Υποθέτω ότι το μήνυμα (να ανασταλεί η επιχείρηση) ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή».

«Η εννιαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ.

Έως τις 7 π.μ. τοπική ώρα, 194 τραυματίες είχαν φθάσει σε οκτώ "υπερπλήρη" νοσοκομεία στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, στην Ιντλίμπ και στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι τραυματίες πολέμου φέρουν τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια, ενώ άλλοι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης», δήλωσε η Χοφ.

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική ειδησεογραφική υπηρεσία που διαχειρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ.

Επικαλέστηκε επίσης τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της εκκένωσης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν τους εκκενωθέντες από τα δύο χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.

Η Χεμζμπολάχ, μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, πολεμά στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τσαβούσογλου: Η απομάκρυνση των κατοίκων του ανατολικού Χαλεπιού δεν έχει ολοκληρωθεί

Η εκκένωση των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού δεν έχει ολοκληρωθεί, υπογράμμισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τη σχετικά ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.

«Οι απομακρύνσεις (των αμάχων και των ανταρτών) δεν έχουν ολοκληρωθεί και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις που διεξάγει.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται να διεξαχθούν συζητήσεις στο Καζακστάν σε συνεργασία με τη Ρωσία, στις οποίες θα συμμετάσχουν η συριακή αντιπολίτευση και εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συνεργάζεται στενά με την Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, με στόχο την επιβολή εκεχειρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συνομιλίες αυτές, εξήγησε ο Πούτιν, θα είναι συμπληρωματικές σε αυτές που διεξάγονται στη Γενεύη, όμως ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν θα μιλήσει απευθείας με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης.

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός κατήγγειλε ότι η συριακή κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις εμπόδισαν την απομάκρυνση των κατοίκων του ανατολικού Χαλεπιού και επεσήμανε ότι διεξάγονται συζητήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να εξέλθει από την πόλη η τελευταία αυτοκινητοπομπή.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκλησή του για την άμεση επιβολή εκεχειρίας στη Συρία και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν σε αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του ένας ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι η διαπραγματευτική του επιτροπή είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι στόχος είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

«Αν υπάρχει πρόθεση για μια πραγματική και ειλικρινή πολιτική λύση ώστε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, υποστηρίζουμε αυτή την πολιτική λύση», είπε ο Ριάντ Χιτζάμπ από την Κοπεγχάγη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή