Μην βάζετε τους εργαζόμενους να δουλεύουν στις γιορτές. Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να δουλέψουν

Μην βάζετε τους εργαζόμενους να δουλεύουν στις γιορτές. Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να δουλέψουν
woman with santa hat asleep
Bill Sykes Images via Getty Images
woman with santa hat asleep

Εάν έχετε επιχείρηση που πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στη διάρκεια των γιορτών, καλύτερα να την κλείσετε και να αφήσετε τους εργαζόμενους να περάσουν τις γιορτές τους με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Έτσι και αλλιώς δεν θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί.

Δεν το λέμε εμείς. Μια έρευνα που αναδημοσιεύει το Bloomberg δείχνει ότι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους (54%) ήδη έχουν μπει σε διάθεση εορτών -άρα έχουν ήδη κατεβάσει ρολά- από... σήμερα.

Τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι άρχισαν νωρίς φέτος» σχολίασε ο Dan Rogers, συνιδρυτής της Peakon, της startup από τη Δανία που συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα για τη συμπεριφορά των εργαζόμενων.

Η έρευνα έγινε σε 3.000 εργαζόμενους και δείχνει ένα ακόμη πράγμα. Ότι και η ηλικία παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα κάποιος υπολειτουργεί στη δουλειά περιμένοντας τα Χριστούγεννα. Όσο πιο νέοι, τόσο πιο νωρίς γίνεται το παραγωγικό check out.

Ήδη, από σήμερα κατεβάζει ρολά τοπ 60% των σημερινών 30αρηδων (γνωστοί και ως millennial), ενώ στους 60αρηδες το ποσοστό αυτό είναι 40% (αυτή η μερίδα των εργαζόμενων μπαίνει στο Christmas Spirit mood περισσότερο από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου όταν περιμένεις πως και πως να δεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθείς και να είσαι χαρούμενη» λέει η Lorraine Black, 28 ετών. Δεν αναβάλει δουλειές επίτηδες, αλλά ξέρει ότι είναι λιγότερο παραγωγική.

Σε εταιρείες στο Λονδίνο, για να αποφύγουν τις μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, δίνουν ρεπό για να μπορούν να πάνε οι εργαζόμενοι για ψώνια. Ειδικότερα η Jargon PR δίνει κάθε χρόνο «bonus Christmas shopping days».

«Το κάνουμε αυτό για να ξέρουν οι εργαζόμενοί μας ότι έχουν μια ημέρα που μπορούν αν αφιερώσουν στα ψώνια τους χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ημέρες άδειας» είπε ο Simon Corbett, γενικός διευθυντής.

Έχοντας λοιπόν διαβάσει όλα αυτά, μπορείτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας. Έχουμε ακόμη μια εβδομάδα για τα Χριστούγεννα.