ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/12/2016 05:21 EET | Updated 19/12/2016 05:22 EET

Κύκλωμα δουλεμπόρων: Πώς μετανάστες από το Θιβέτ κατέληξαν σε αποθήκη-«φυλακή» στην Πρέβεζα

ΕΛΑΣ

Σε σκάφη που χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως «καρυδότσουφλα» επιβίβαζαν πρόσφυγες και μετανάστες τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι δουλέμποροι είτε «ψάρευαν» μετανάστες από την Αττική είτε τους έφερναν από την Τουρκία μέσω Έβρου, προκειμένου να τους μεταφέρουν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους «φυλάκιζαν» σε αποθήκη στην Πρέβεζα, όπου τους αφαιρούσαν τα κινητά τηλέφωνα και τους ξυλοφόρτωναν όταν διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες παραμονής και διαβίωσης.

Ο καθένας τους είχε δώσει 2.000-2.500 ευρώ για να ξεκινήσει το ταξίδι. Τουλάχιστον 400 άτομα είχαν μπει στην Ελλάδα από τον Έβρο, ενώ για τουλάχιστον 100 είχε επιχειρηθεί να μετακινηθούν στην Ιταλία. Οι διακινητές τους επιβίβαζαν σε σκάφος- «καρυδότσουφλο» με μηχανές σε κακή κατάσταση, χωρίς κανένα σωστικό μέσο και με «καπετάνιο» έναν 35χρονο από την Αλβανία, ο οποίος δεν διέθετε κανένα πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας.

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα εντόπισαν την περασμένη Παρασκευή σκάφος με στοιβαγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Με πλωτά μέσα επενέβησαν και συνέλαβαν 13 μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Ανάμεσά τους τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Ταυτοποιήθηκαν επίσης άλλα επτά μέλη, εκ των οποίων πέντε Έλληνες, και δύο αλλοδαποί από την Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα είτε αποχώρησαν από την εγκληματική οργάνωση σε προγενέστερο χρόνο. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα πλωτό σκάφος, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων. Στο ταξίδι που έγινε αντιληπτό από τις Αρχές επιχειρούσαν να μεταφέρουν 33 άτομα (27 από το Θιβέτ, 7 από το Πακιστάν και ένας από την Ινδία).

Οι μετανάστες είχαν οδηγηθεί στον όρμο του Οδυσσέα στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης, όπου τους παρέλαβε ο 35χρονος «καπετάνιος» και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος με προορισμό την Ιταλία. Σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν το σκάφος ανοικτά των Παξών, το προσέγγισαν, το ακινητοποίησαν και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το κύκλωμα είχε επιχειρήσει άλλες δύο φορές τον περασμένο Ιανουάριο να διακινήσεις μετανάστες, αγοράζοντας σκάφη, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν διαδικασία λόγω διαφόρων «τεχνικών» προβλημάτων.

Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο επίπεδα δράσης. Το πρώτο αφορούσε στον εντοπισμό και την συγκέντρωση αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές. Στη συνέχεια, τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Έπειτα τους οδηγούσαν σε οίκημα στην Πρέβεζα έως το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Το δεύτερο επίπεδο δράσης ήταν η συνεργασία με άλλους διακινητές στην Ινδία και Τουρκία, για την μεταφορά μεταναστών μέσω Έβρου. Τα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς, τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους όπου τους κρατούσαν μέχρι την αναχώρησή τους για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στον ποταμό. Όταν έφθαναν στην Ελλάδα τους μετέφεραν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό «κράτηση» μέχρι να πληρώσουν το τίμημα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στον νόμο περί αλλοδαπών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.