ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2016 11:57 EET | Updated 19/12/2016 12:28 EET

Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε αβοήθητη λόγω βάρβαρης παράδοσης που απαγορεύει την έμμηνο ρύση

Navesh Chitrakar / Reuters
Uttara Saud, 14, sits inside a Chaupadi shed in the hills of Legudsen village in Achham District in western Nepal in this February 16, 2014 file picture. Chaupadi is the practice of treating women as impure and untouchable when they menstruate. In isolated regions like Achham, chaupadi has been a custom for centuries. But those from Nepal's cities or from abroad often don't know what it means. When women go through their monthly cycle, they are not allowed to enter a house or pass by a temple. T

Ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε σε ένα μαντρί στη δυτική συνοικία Achham του Νεπάλ, όπου είχε εξοριστεί επειδή είχε έμμηνο ρύση, η οποία σύμφωνα με μία ινδουιστική πρακτική έχει απαγορευτεί περισσότερο από μία δεκαετία, όπως αναφέρει το Aljazeera, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

«Ερευνούμε την υπόθεση. Υποψιαζόμαστε ότι πέθανε από ασφυξία όταν άναψε φωτιά προκειμένου να ζεσταθεί», δήλωσε τη Δευτέρα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επιθεωρητής της τοπικής περιοχής, Badri Prasad Dhakal.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το κορίτσι ονομαζόταν Roshani Tiruwa.

Μερικοί Ινδουιστές θεωρούν ως κάτι το «ακάθαρτο», γι' αυτό και σε ορισμένες περιοχές του Νεπάλ οι γυναίκες εξορίζονται ή είναι αναγκασμένες να παραμένουν κλεισμένες σε καλύβες ή στάβλους για ημέρες, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, βάσει μίας πρακτικής που είναι γνωστή ως «chhaupadi».

Ο πατέρας της Tiruwa μιλώντας στην εφημερίδα My Republica ότι η 15χρονη αφού έφαγε βραδινό γύρω στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής στη συνέχεια πήγε στο μαντρί για να κοιμηθεί. Όταν αργά το πρωί της επομένης μέρας η κόρη του δεν εμφανίστηκε εκείνος άρχισε να της φωνάζει. «Τότε είδα το άψυχο σώμα της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Tiruwa ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και είχε άριστες επιδόσεις στα μαθήματά της, ενώ διένυε την τρίτη μέρα της έμμηνου ρύσης της όταν πέθανε.

Δεισιδαιμονία

Σύμφωνα με την πρακτική «chhaupadi», οι γυναίκες απαγορεύεται να λαμβάνουν μέρος σε κανονικές δραστηριότητες της οικογένειας κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης και μετά τον τοκετό και δεν επιτρέπεται να έχουν καμία επαφή με τους άνδρες του νοικοκυριού.

Η ινδουιστική παράδοση εφαρμόζεται από όλες τις οικογένειες της περιοχής. Οι γυναίκες που παραβιάζουν την πρακτική θεωρούνται υπεύθυνες για την καταστροφή στις καλλιέργειες, τις ασθένειες και τους αιφνίδιους θανάτους των ζώων.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, το «chhaupadi» έχει οδηγήσει σε θανάτους από επιθέσεις άγριων ζώων, τσιμπήματα φιδιών ασθένειες, βιασμούς, κακή ψυχική υγεία, καθώς και θανάτους βρεφών από πνευμονία.

Τα τελευταία χρόνια μερικές γυναίκες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο εν λόγω τελετουργικό: λίγα χωριά είναι γνωστά ως «ελεύθερες ζώνες chhaupadi».

Όμως, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 απαγόρευσε το «chhaupadi», το έθιμο είναι δύσκολο να «σβήσει» οριστικά. Συνεχίζει να επικρατεί σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές.

Η Mohna Ansari από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Νεπάλ τόνισε ότι οι τοπικοί ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα και επιβάλλουν την απαγόρευση της εν λόγω παράδοσης.

«Υπάρχει η νομική απαγόρευση, αλλά οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές ώστε να φροντίζουν για την εφαρμογή του», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό γι' εμάς να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων ώστε να ευαισθητοποιηθούν κατά της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρακτικής», πρόσθεσε.

Μία έκθεση του ΟΗΕ το 2011, ανέφερε ότι εκτιμάται πως το 95% των γυναικών στην περιοχή Achham του Νεπάλ συνεχίζουν να ακολουθούν το έθιμο αυτό.

Sponsored Post