ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2016 10:27 EET | Updated 19/12/2016 10:27 EET

Οργή στην Τυνησία. 13χρονο κορίτσι παντρεύτηκε με δικαστική απόφαση τον θετό αδελφό και βιαστή της που την άφησε έγκυο

Shutterstock / Kamira

Ένας άνδρας 20 ετών, παντρεύτηκε ένα κορίτσι 13 ετών. Είναι η θετή αδελφή του την οποία βίασε και την άφησε έγκυο. Μέσα σε δύο προτάσεις χωρούν τόσες πληροφορίες για τόσο νοσηρές πράξεις που η απλή ανάγνωση δεν επαρκεί για να «χωνέψουμε» το νόημα.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην βορειοδυτική επαρχία Κεφ της Τυνησίας. Αν και το σεξ με άτομα μικρότερα των 15 ετών είναι αξιόποινη πράξη, που όμως τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μόνο 6 ετών, το άρθρο 277 που ποινικού κώδικα της χώρας προβλέπει πως εάν ο θύτης δεν ασκήσει βία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επίθεσης (;), μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης αρκεί να παντρευτεί το θύμα του...

Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του δικαστηρίου που αναφέρθηκε στο θέμα, το «θύμα δεν έπεσε θύμα βιασμού. Μιλήσαμε με το κορίτσι και αφού επιβεβαιώσαμε όλες τις πληροφορίες θεωρήσαμε πως είναι κατάλληλη για γάμο».

Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να γίνει και γαμήλιο πάρτι αλλά τελικά ακυρώθηκε μετά την απόφαση της αντίστοιχης υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων να ακυρωθεί ο γάμος. «Όταν μιλάμε για ένα 13χρονο παιδιά δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις. Είναι βιασμός» σχολίασε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έλαβε υπόψιν της τα συμφέροντα του παιδιού [...]που θα παντρεύεται τον βιαστή».

Η υπόθεση πάντως προκάλεσε οργή σε πολλούς πολίτες στην Τυνησία που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Πως γνώρισα τη μητέρα σου; Τη βίασα όταν ήταν 13».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας και πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς και το σύνολο των άρθρων που αφορούν τη βία σε βάρος των γυναικών. Σχετικό νομοσχέδιο είχε συνταχθεί το 2014 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Η δε πρόεδρος της Ένωσης των Δημοκρατικών Γυναικών της Τυνησίας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση του δικαστή ενώ τόνισε πως τα σχολεία της χώρας δεν προσφέρουν σεξουαλικής αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και στη Τυνησία έχουν γίνει βήματα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεχίζουν να είναι ενεργοί και να εφαρμόζονται απαρχαιωμένοι νόμοι, βοηθούν στην επιβίωση στερεοτύπων για τις γυναίκες, το γάμο, κα.

Όπως έχει τονίσει η Διεθνής Αμνηστία, οι γυναίκες στην Τυνησία είναι οργισμένες και απογοητευμένες από το γεγονός πως οι καταγγελίες που κάνουν για βιασμούς αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να νοιώθουν πως είναι αυτές οι οποίες ντροπιάζουν τις οικογένειές τους μόνο και μόνο επειδή μίλησαν ανοιχτά για την κακοποίησή τους.

Σημειώνεται πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο σε εκπομπή στην τηλεόραση της Τυνησίας, παρουσιαστής εκπομπής υποστήριξε πως έναν άλλο κοριτσάκι μόλις 14 ετών και επίσης θύμα βιασμού θα έπρεπε να παντρευτεί τον βιαστή για να «κλείσει» η υπόθεση.

Ανάλογος νόμο που θα επέτρεπε στους βιαστές ανηλίκων να παντρεύονται τα θύματά τους για να μην πηγαίνουν φυλακή, προσπάθησε να «περάσει» και η Τουρκία αλλά τελικά υποχώρησε εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων.

Πηγή: Independent