Πέντε από τους πιο μυστηριώδεις ήχους που έχουν καταγραφεί στον βυθό του ωκεανού

Πέντε από τους πιο μυστηριώδεις ήχους που έχουν καταγραφεί στον βυθό του ωκεανού
underwater light beams
underwater light beams
Kirill Sinani via Getty Images

Ο διάσημος συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου/ φανταστικού (της γνωστής «μυθολογίας Κθούλου»), Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, στις ιστορίες του τοποθετούσε συχνά τη δράση (ή την «πηγή» της) στον βυθό των θαλασσών: Για τον Λάβκραφτ, η άβυσσος (όπου υποτίθεται πως κατοικούσαν θηριώδη, πανάρχαια πλάσματα – διαβολικές οντότητες εξώκοσμης νοημοσύνης, όπως ο «Μεγάλος Παλαιός» Κθούλου, που υποτίθεται κοιμάται στη βυθισμένη πόλη της Ρ'λυέ) ήταν ένα σκοτεινό, αχανές και ξένο στον άνθρωπο βασίλειο, στο οποίο δεν έχει καμία θέση. Η αντίληψη αυτή συναντάται, εμμέσως πλην σαφώς, και σε πολλές αρχαίες κουλτούρες, με ή χωρίς στενούς δεσμούς με τη θάλασσα, των οποίων οι μύθοι και οι θρύλοι ήταν γεμάτοι με πλάσματα, καλόβολα ή διαβολικά, πανέμορφα ή τερατώδη- σίγουρα πάντως η θάλασσα αντιμετωπιζόταν ως ένα απέραντο βασίλειο μυστηρίου, που περιελάμβανε, θαύματα, αλλά και απειλές.

Με όλη την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο των τελευταίων ετών, η θάλασσα εξακολουθεί να διατηρεί αυτόν τον χαρακτήρα της. Από περίεργα πλάσματα που κατά καιρούς ξεβράζει η θάλασσα μέχρι περίεργα φαινόμενα και μυστηριώδεις ήχους, πάντα το «βασίλειο του Ποσειδώνα» έχει νέα μυστικά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, κάποιοι ήχοι που είτε παραμένουν ανεξήγητοι, είτε οι εξηγήσεις τους είναι τρομερά αλλόκοτες ώστε να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον.

Οι ήχοι στην Αρκτική: Πρόσφατο φαινόμενο, καθώς έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2016, με μυστηριώδη ήχο από τον πυθμένα της Αρκτικής, και χρειάστηκε να διερευνηθεί από το καναδικό πολεμικό ναυτικό, καθώς έκανε ζώα να φύγουν από την περιοχή. Παραπέμπει σε «pinging» από σημείο κάπου στο Στενό Χέκλα και Φιούρι, αλλά μέχρι τώρα οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα, και η προέλευση παραμένει μυστήριο.

Η «ομιλία» μιας φάλαινας: Το 1984, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, δύτης του αμερικανικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης άκουσε έναν ήχο που ορκιζόταν πως ήταν ανθρώπινη φωνή, να του λέει να βγει έξω από το νερό. Ωστόσο το μόνο πλάσμα που ήταν κοντά του ήταν μια φάλαινα beluga ονόματι «Noc», που εκπαιδευόταν στην ανάκτηση τορπιλών. Έρευνες έδειξαν πως η φάλαινα ήταν η πηγή αυτών των «ανθρώπινων ομιλιών»: Ο Noc, που αιχμαλωτίστηκε το 1977 και πέθανε το 1977, προσπαθούσε να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία, με ήχους που παρήγαγε φουσκώνοντας τη ρινική του κοιλότητα. Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα εξηγεί παρόμοιες «φωνές» που έχουν ακούσει κατά καιρούς δύτες κατά τη διάρκεια καταδύσεών τους.

Upsweep: Το 1991 επιστήμονες που ανέλυαν τους ήχους που κατέγραφε το σύστημα υποβρύχιας παρακολύθησης SOSUS εντόπισαν το «Upsweep», έναν ήχο άγνωστης προέλευσης και φύσης. Θεωρείται (αλλά δεν είναι βέβαιο) πως προέρχεται από κάπου στον Ειρηνικό. Ο ήχος μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Μια θεωρία τον θέλει να συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Bio-Duck»: Ένας αινιγματικός ήχος στον βυθό που θυμίζει...πάπια, με τις πρώτες αναφορές (από πληρώματα υποβρυχίων) να ανάγονται στη δεκαετία του 1960. Οι Σοβιετικοί προβληματίζονταν ιδιαίτερα, καθώς νόμιζαν πως επρόκειτο για μια τεχνολογία του ΝΑΤΟ που στοχοποιούσε τα σκάφη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις φαινόταν σαν η προέλευση του ήχου να προερχόταν από πηγές που μετακινούνταν σε εξωπραγματικά μεγάλες ταχύτητες κάτω από το νερό και γυρόφερναν τα υποβρύχια. Δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση, καθώς τα σόναρ ποτέ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι. Μια ερμηνεία είναι πως επρόκειτο για φάλαινες minke.

Challenger Deep: Η Τάφρος των Μαριάννων δεν είναι σε καμιά περίπτωση σιωπηλή. Το 2015, επιστήμονες κατέβασαν ένα μικρόφωνο στην «Άβυσσο Τσάλεντζερ» (Challenger Deep). Το εύρος των ήχων που κατεγράφησαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Δημοφιλή