Εφιάλτης οι κατασχέσεις από το Δημόσιο για χιλιάδες επιτηδευματίες

Εφιάλτης οι κατασχέσεις από το Δημόσιο για χιλιάδες επιτηδευματίες
Eurokinissi

Στην παγίδα των κατασχέσεων από το Δημόσιο κινδυνεύουν να πέσουν χιλιάδες επιχειρήσεις μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές ώστε να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, όλοι οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δημιουργήσουν πλέον ειδικό επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διενεργούν όλες τις συναλλαγές τους.

Από αυτόν δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, ενώ μέσω αυτού θα πρέπει να γίνονται και οι εισπράξεις της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει όμως ότι η επιχείρηση θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με κατασχέσεις, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα κινδυνεύουν να μην μπορούν να εισπράξουν τους μισθούς τους.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να θεσπίσει τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, μετά τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών όπως είχε αποκαλύψει η HuffPost Greece ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προστασίας για τους επιτηδευματίες. Συγκεκριμένα το υπουργείο στέλνει τις επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό (όταν αυτός συμφωνηθεί με τους θεσμούς), στις εφορίες για αιτήματα μείωσης των κατασχέσεων και στην προστασία των καταθέσεων έως 1.250 ευρώ το οποίο ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο, αναφέρθηκε σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 30 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων παρέχεται η ευχέρεια «η κατάσχεση να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε».

Η κ. Παπανάτσιου εναλλακτικά παραπέμπει τους επιτηδευματίες και πάλι στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στο άρθρο 31 , όπου αναφέρεται ότι « για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο και κατά συνέπεια και γι’ αυτόν που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή έχει ατομική επιχείρηση μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, «τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι γύρω στα τετρακόσιες ενενήντα πέντε χιλιάδες, έχουν το ακατάσχετο όλων των φυσικών προσώπων και για τα νομικά πρόσωπα έρχεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να μην υπάρχει πρόβλημα κατασχέσεων στις τράπεζες. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα πάει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ανάλογα θα εξετάσουμε σχετικά με τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό».

Αυξάνονται οι οφειλές και οι κατασχέσεις

Η εικόνα στην αγορά είναι αποκαρδιωτική, καθώς κάθε μήνα αυξάνονται με σταθερό ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δις ευρώ ( από 9,035 τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δισ ευρώ τον Οκτώβριο) ενώ πολλαπλάσια είναι η αύξηση των ευρύτερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Από τα 10,340 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο, με ένα άλμα σχεδόν 1,4 δις ευρώ, ανήλθαν σε 11,738 δισ ευρώ.

Μαζί όμως με την αύξηση των ληξιπρόθεσμών ήρθε και η ώρα των κατασχέσεων καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ( κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων πλειστηριασμοί) σε 803.803 φορολογούμενους ή σε περίπου έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει αναγκαστική είσπραξη της οφειλής.

Όσο όμως αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των κατασχέσεων. Ειδικά από τη στιγμή που οι οφειλές έχουν φτάσει να είναι ίσες με το μισό ΑΕΠ της χώρας αγγίζοντας τα 94δισ ευρώ, ενώ ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Δημοφιλή