Η Google έκανε (ξανά) έξαλλους τους χρήστες με το κορυφαίο και εγκεκριμένο αποτέλεσμα σε αναζήτηση

Η Google έκανε (ξανά) έξαλλους τους χρήστες με το κορυφαίο και εγκεκριμένο αποτέλεσμα σε αναζήτηση
Rafael Ben-Ari / Alamy

Upd - Tο ξέρουμε ήδη καλά πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα κορυφαία αποτελέσματα σε μια αναζήτηση στο Google προκαλούν οργή, θυμό και διαμαρτυρίες. Όπως προσφάτως που στην αναζήτηση χρηστών στις ΗΠΑ «did the Holocaust happen?» (έγινε το Ολοκαύτωμα;) το κορυφαίο αποτέλεσμα ήταν «Top 10 reasons why the holocaust didn't happen» (10 λόγοι για τους οποίους δεν έγινε).

Τότε η ηγεσία της Google είχε σχολιάσει στο BBC πως θα εξετάσει σοβαρά το θέμα ώστε προς αποφυγή τέτοιων «αστοχιών».

Όπως φαίνεται όμως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει πράξει ακόμη τα δέοντα και έτσι υπάρχουν και άλλα εξοργιστικά κορυφαία αποτελέσματα που έχουν δικαίως προκαλέσει αντιδράσεις.

Ένα τελευταίο τέτοιο περιστατικό προέκυψε κατά την αναζήτηση- και πάλι στην ιστοσελίδα στις ΗΠΑ- με τη φράση «are black people smart» (είναι οι μαύροι έξυπνοι). Για πολλούς χρήστες το πρώτο αποτέλεσμα είχε τον τίτλο «Blacks Are the Least Intelligent Race of All» (Οι μαύροι είναι οι λιγότερο έξυπνοι από όλες τις άλλες φυλές) και το link παρέπεμπε σε ένα blog.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μάλιστα όχι μόνο κορυφαίο αλλά εμφανίζονταν στο «knowledge box» και το σχετικό μήνυμα φαίνεται να είχε εγκριθεί από την Google.

Για τους χρήστες στην Ελλάδα το κορυφαίο αποτέλεσμα δεν είναι λιγότερο εξοργιστικό.

Ως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες έντονες. Ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα η εταιρεία εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα εξής:

«Οι αναζητήσεις αντανακλούν το περιεχόμενο που ήδη υπάρχει στο διαδίκτυο. Το γεγονός ότι ίσως εμφανίζονται ιστοσελίδες που διαδίδουν τη ρητορική μίσους στα αποτελέσματα αναζήτησης, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Google ενστερνίζεται τις απόψεις αυτές».

Μερικές από τις αντιδράσεις οι οποίες είχαν προηγηθεί της ανακοίνωσης:

Πηγή: Independent

Δημοφιλή