Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο
A used suit of a forensic investigator lies on a Christmas tree where a truck ploughed through a crowded Christmas market killing 12 people in the west of Berlin, Germany, December 20, 2016 REUTERS/Fabrizio Bensch
A used suit of a forensic investigator lies on a Christmas tree where a truck ploughed through a crowded Christmas market killing 12 people in the west of Berlin, Germany, December 20, 2016 REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / Reuters

Μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα.

«Το πρόσωπο που ανέλαβε την εκτέλεση της επιχείρησης (...) στο Βερολίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετηθούν οι υπήκοοι των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό» που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, διευκρινίζεται από το Amaq.

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος

Ένα 24ωρο μετά την επίθεση, ο κίνδυνος στην γερμανική πρωτεύουσα παραμένει μεγάλος, αφού όπως αποδείχθηκε σήμερα ο δράστης παραμένει ασύλληπτος. Νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερος ο ύποπτος που είχε συλληφθεί χθες, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν υπήρχαν στοιχεία ότι εκείνος βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Ο ύποπτος ήταν ήταν Πακιστανός υπήκοος που είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

«Είμαστε όλοι άναυδοι. Ολόκληρο το Βερολίνο είναι βαθιά συγκλονισμένο από το χτεσινοβραδινό γεγονός. Η σκέψη μας είναι μαζί με τα θύματα και τους οικείους τους. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ελάχιστο χρόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία μεταφοράς ασθενών», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ κατά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στο Δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. «Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ αναφέρθηκε στο χτεσινό τραγικό γεγονός και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Αστυνομία για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού γεγονότος. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχει συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Όλες οι -ελάχιστες- ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκαν εξάλλου να απαντήσουν και οι τρεις ήταν αόριστες και παρέπεμπαν στο γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο Κλ. Καντ είπε επίσης ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση στο σύνολό της.

Όλοι υπογράμμισαν επίσης ότι τα ΜΜΕ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να μην δημιουργηθεί πανικός, μεταδίδοντας μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια την αστυνομία και όχι φήμες ή εικασίες.

Δημοφιλή