ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/12/2016 18:28 EET | Updated 21/12/2016 02:18 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Iσλαμικό Κράτος: Στρατιώτης μας έκανε την επίθεση το Βερολίνο

Μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα. «Το πρόσωπο που ανέλαβε την εκτέλεση της επιχείρησης (...) στο Βερολίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετηθούν οι υπήκοοι των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό» που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, διευκρινίζεται από το Amaq. Στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος αφέθηκε από τις γερμανικές αρχές ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση καθώς οπως φαίνεται είχαν συλλάβει λάθος άτομο.

2. Υπογραφή Τσακαλώτου θέλουν στο EuroWorking για να πειστούν

Το EuroWorking Group μπορεί να συνεδρίασε, για το εάν και κατά πόσο οι εξαγγελίες Τσίπρα θα πρέπει να επηρεάσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά απόφαση δεν πήρε ενώ το ρεπορτάζ κάνει λόγο για έλλειψη ομοφωνίας καθώς δύο χώρες διαφώνησαν με τις υπόλοιπες. Έτσι «οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν» και σήμερα Τετάρτη οπότε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Στο μεταξύ ζητήθηκαν από την Ελλάδα γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και ότι θα χορηγηθούν εφάπαξ. Ήδη δόθηκε προφορική διαβεβαίωση και σήμερα θα σταλεί και εγγράφως με υπογραφή του Υπ.Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

3. Οι τελευταίες κινήσεις του εκτελεστή του ρώσου Πρέσβη

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη σε τουρκικό έδαφος να οδηγήσει σε υποβάθμιση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ φυσικά οι αναλύσεις για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών είναι ποικίλες. Στο μεταξύ νέες πληροφορίες για τις κινήσεις του 22χρονου δράστη το τελευταίο 24ωρο πριν δολοφονήσει τον Καρλόφ, έρχονται στη δημοσιότητα όπως ότι την μοιραία ημέρα είχε δηλώσει ασθένεια στην υπηρεσία και το προηγούμενο βράδυ είχε μείνει σε ξενοδοχείο. Επίσης διέρρευσε και ένα δεύτερο βίντεο από τη δολοφονική επίθεση κατά την οποία ο τούρκος αστυνομικός πυροβόλησε 11 φορές και τραυμάτισε με 9 σφαίρες το ρώσο διπλωμάτη.

4. Δηλητηριασμένα τρόφιμα στην αγορά;

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά μετά την ανάρτηση που έγινε τη Δευτέρα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ανέφερε ότι δηλητηριάστηκαν τρόφιμα που εκλάπησαν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αττική. Μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αποσύρουν τα προϊόντα που αναφέρονται στην ανάρτηση, θα οποία σύμφωνα πάντα με το απειλητικό μήνυμα, έχουν δηλητηριαστεί με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ.

Πρόκειται για βασικά προϊόντα όπως το φρέσκο γάλα της Δέλτα, καθώς και άλλα των εταιρειών Coca Cola, Nestle, και Unilever. Σε ανακοίνωση της η Δέλτα αναφέρει ότι προχωρεί προληπτικά στην προσωρινή διακοπή της διάθεσης του Φρέσκου Γάλα Πλήρες 1 λίτρο (χάρτινη συσκευασία). Διαβάστε τη λίστα με τα προϊόντα.

5. Ένα χαράτσι ακόμη

Από τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ που θα εκδοθούν από την 1.1.2017 θα αρχίσει η εφαρμογή του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε λογαριασμούς που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά επιβάλλεται αναλογικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία υπέρ του Δημοσίου, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.Το τέλος επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες. Σημειώνεται ότι το τέλος ανέρχεται σε 5%.

Sponsored Box