ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/12/2016 07:57 EET | Updated 20/12/2016 07:57 EET

Τα Eurogroup του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα κρίνουν την αξιολόγηση. Τι ελπίζει και τι φοβάται η Κυβέρνηση

sooc

Με ψηφισμένες από τη Βουλή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σχετικά με το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση αναμένει μια θετική εξέλιξη από την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, το οποίο εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη. 

Κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις αποφάσεις του οργάνου, ωστόσο εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα επαναφέρει την ισορροπία στις σχέσεις με τους θεσμούς. Οι κυβερνητικές προσδοκίες  βασίζονται στην έκθεση του «κουαρτέτου» αναφορικά με τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στο πρόγραμμα, αλλά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν νέες δημοσιονομικές ανάγκες, καθώς όπως αναφέρουν το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ «εγείρει σημαντικές ανησυχίες» και «μειώνει το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016» χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά σε ανατροπή των στόχων του 2016. Επίσης αναφέρεται ότι «δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2017 και το 2018, παρόλο που εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους στόχους, αν επεκταθούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον». 

Επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος προκειμένου το ενδιαφέρον όλων των πλευρών να επιστρέψει στη δεύτερη αξιολόγηση. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει σε όλα τα μέτωπα μεγαλύτερη σύγκλιση με τους θεσμούς, προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον τέταρτο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Νέο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για νέες καθυστερήσεις. Εναλλακτικά, το νέο ραντεβού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να δοθεί για τις 20 Φεβρουαρίου όταν θα  συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup. 

Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να «τραβήξει» τόσο η διαπραγμάτευση, από τη στιγμή που σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, αυτά που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Στην πραγματικότητα η Αθήνα θέλει να «ξορκίσει» τα σενάρια μιας ακόμα μακρόσυρτης διαπραγμάτευσης έως την άνοιξη ή ακόμα και το καλοκαίρι. 

Και αυτό γιατί τα ταμειακά περιθώρια είναι δεδομένα, γεγονός που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αποπληρώσει το 2017 από τα δικά της έσοδα υποχρεώσεις 15 δισ ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως λήξεις ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, οφειλές προς ΔΝΤ και ομόλογα προς τρίτους.

Η μεγαλύτερη πίεση θα υπάρχει τον Απρίλιο και κυρίως τον Ιούλιο, γεγονός που επαναφέρει στο μυαλό πολλών (και εντός της κυβέρνησης) τον εφιάλτης της ταμειακής ασφυξίας που επιδίωξαν οι δανειστές το καλοκαίρι του 2015. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έστω και σταδιακά, κεφάλαια 6,1δις ευρώ από τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα 18,2 δισ. ευρώ που ο ESM έχει προγραμματίσει για το 2017.