ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2016 05:58 EET | Updated 21/12/2016 05:58 EET

Απόφαση Ομπάμα για προστασία μεγάλων εκτάσεων από γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο

Anadolu Agency via Getty Images
WASHINGTON, USA - DECEMBER 16: U.S. President Barack Obama waves at the conclusion of his annual end-of-year news conference at the White House in Washington, USA on December 16, 2016. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία κίνηση με σκοπό τη διαφύλαξη της τη στάση πολιτικής ευαισθησίας που τήρησε έναντι της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον προστατεύει με απόφασή του εκτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εκταρίων ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, από τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σχολιάζει η εφημερίδα «The Washington Post».

Ο Ομπάμα κάνοντας χρήση ενός ελάχιστα γνωστού νόμου (Outer Continental Shelf Lands Act) προστατεύει τμήματα των θαλασσίων περιοχών στην Αρκτική, αλλά και σε περιοχές του Ατλαντικού από τη Μασαχουσέτη μέχρι τη Βιρτζίνια. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το πενταετές μορατόριουμ που βρίσκεται ήδη σε ισχύ για θαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, θέτει μεγάλο μέρος του βυθού της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ εκτός του πλαισίου δράσης των πετρελαϊκών εταιρειών, ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρείες έχουν σχέδια για τη δραστηριοποίησή τους σε γειτονικές περιοχές.

Η ανακοίνωση που έγινε από το Λευκό Οίκο αργά χθες (Τρίτη) το απόγευμα συντονίστηκε με παρόμοια μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για θαλάσσιες περιοχές στην Αρκτική, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της χώρας του. Ωστόσο, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζει τις συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στη δικαιοδοσία των αμερικανικών πολιτειών, κατά την περίοδο αυτή.

«Οι ενέργειες αυτές, αλλά και οι παράλληλες ενέργειες που γίνονται από τον Καναδά, προστατεύουν ένα μοναδικό οικολογικό σύστημα, που παρόμοιο του δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή της γης» τόνισε την ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος. «Οι πρωτοβουλίες αυτές, αντανακλούν την επιστημονική άποψη, ότι παρά τα υψηλά στάνταρτ περιβαλλοντολογικής ασφάλειας που εφαρμόζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, ο βαθμός κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας περιβαλλοντολογικής μόλυνσης στην περιοχή είναι μεγάλος, ενώ, από την άλλη μεριά, η ικανότητά μας ν' αποκαταστήσουμε ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή, είναι περιορισμένη» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Κατά την εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον για το παραπάνω θέμα, οι κινήσεις του προέδρου Ομπάμα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες ενεργειακής εκμετάλλευσης θαλάσσιων περιοχών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)