ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/12/2016 09:12 EET | Updated 21/12/2016 11:01 EET

Τσίπρας: Εκλογές το 2019. Ανοησίες τα περί προεκλογικής περιοδείας

Eurokinissi

Μήνυμα στους δανειστές λίγο πριν συνεδριάσει το Euroworking Group ότι η Ελλάδα τηρεί την συμφωνία και περιμένει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Λασίθι της Κρήτης. Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί εκλογώνκαι δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις αντιδράσεις των δανειστών στις παροχές προς τους συνταξιούχους.

«Υλοποιούμε μια δέσμευση, ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να την υλοποιήσουμε και είμαστε απόλυτα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Τα χρήματα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς. Είναι χρήματα τα οποία καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση τη Συμφωνία, αλλά και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων έναντι στόχων, εξαιτίας του γεγονότος ότι εμείς, στοχευμένα, δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής, από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε όλο αυτό το διάστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ό,τι υπερβαίνει την απόδοση των στόχων, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι κυρίαρχη, γιατί υπάρχει Δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι κυρίαρχες οι κυβερνήσεις, να αποδίδονται τα χρήματα εκεί όπου αποφασίζει η κυρίαρχη κυβέρνηση. Και η δική μας κυβέρνηση αποφασίζει να τα αποδίδει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη: Στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν (κυρίως από την πλευρά Σόιμπλε) ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «δεν με ανησυχούν ιδιαίτερα. Περιμένουμε χρόνια τώρα για το αυτονόητο, που προβλέπεται από τις Συμφωνίες και με την τελευταία Συμφωνία του 2015, δηλαδή για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά τη Συμφωνία του Eurogroup, από τον προηγούμενο Μάιο για να είμαι ακριβής, όταν και ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση».

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει μια ακόμα μικρή καθυστέρηση. Το ζήτημα είναι ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, που είναι ένα βήμα πριν το οριστικό τέλος της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι «οι προβλέψεις για το 2017 είναι αισιόδοξες: 2,7% ανάπτυξη. 3,1% το 2018. Είμαστε έτοιμοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αρκεί κάποιοι να μη θέλουν να κρατούν τα φτερά μας. Αν το επιθυμούν αυτό, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τεράστια αβεβαιότητα. Βλέπετε τι γίνεται παντού. Το να κρατάς σταθερές και καθηλωμένες τις δυνατότητες μιας εκ των χωρών της Ευρωζώνης, είναι στην ουσία σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Όποιοι ακραίοι αυτό δεν το έχουν καταλάβει, οφείλουν να το κατανοήσουν. Οφείλουν οι ηγεσίες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν».

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν η περιοδεία στην Κρήτη είναι προεκλογική και απάντησε με κατηγορηματικότητα: «όλα αυτά είναι ανοησίες. Διότι το να βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά στα προβλήματα, να μη διστάζει να ακούσει την κριτική των ανθρώπων, να συνομιλεί με τους φορείς, να ακούει και παράπονα, αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογών. Αυτό πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να έχουμε εκπληρώσει δύο μεγάλους στόχους: Την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας. Αυτό θα συμβεί περίπου στη μέση της θητείας μας. Και από εκεί και πέρα, όμως, το μεγάλο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».