Καταστροφές ύψους 600.000 ευρώ από τα καμένα τρόλεϊ. Ραυτόπουλος: «Ζούμε ή όχι σε κράτος δικαίου;»

Καταστροφές ύψους 600.000 ευρώ από τα καμένα τρόλεϊ. Ραυτόπουλος: «Ζούμε ή όχι σε κράτος δικαίου;»
Eurokinissi

Δυσβάστακτη είναι η οικονομική ζημιά που προκαλούν στον Ο.Α.Σ.Α. οι εμπρησμοί τρόλεϊ στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια.

Οι οργανωμένες επιθέσεις με μολότοφ εναντίον οχημάτων του Ο.Α.Σ.Α. προκαλούν έντονο προβληματισμό και στην Αστυνομία, η ηγεσία της οποίας έδωσε εντολή την Τρίτη για ανάπτυξη στατικών δυνάμεων (διμοιρία των ΜΑΤ) στην οδό Πατησίων.

Το βράδυ της Δευτέρας πυρπολήθηκε ένα αρθρωτό τρόλεϊ («φυσαρμόνικα») –αξίας περίπου 300.000 ευρώ- και δύο 12μετρα τρόλεϊ –αξίας περίπου 150.000 ευρώ το καθένα. Το πρώτο εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια-Ψυχικό και μετέφερε 100 επιβάτες, το δεύτερο εκτελούσε την ίδια διαδρομή με 6 επιβάτες και το τρίτο εκτελούσε το δρομολόγιο Άγιος Ιωάννης-Κυψέλη με 20 επιβάτες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν περίπου 15. Εμφανίστηκαν στην οδό Πατησίων, ζήτησαν από τους επιβάτες να αποβιβαστούν και άρχισαν συντονισμένα να σπάνε τα τζάμια με σφυριά. Κατόπιν, άρχισαν να ρίχνουν στο εσωτερικό των οχημάτων βενζίνη. Τελευταία πράξη τους ήταν η εκτόξευση βομβών μολότοφ.

«Λιγότερα εισιτήρια, λιγότερα έσοδα»

«Η καταστροφή των τρόλεϊ από τη φωτιά ήταν ολοσχερής. Η ζημιά υπολογίζεται περίπου στις 600.000 ευρώ. Όλα τα οχήματα είναι ασφαλισμένα, συνεπώς το Δημόσιο θα εισπράξει αποζημιώσεις. Η ζημιά, ωστόσο, που προκάλεσαν είναι πολλαπλή. Σε μία περίοδο που ο ΟΑΣΑ αιμορραγεί οικονομικά θα έχουμε στη διάθεσή μας τρία λιγότερα οχήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν άμεσα με καινούργια. Αυτό συνεπάγεται ακόμα λιγότερα εισιτήρια, άρα ακόμα λιγότερα έσοδα. Μη ξεχνάμε ότι τα έσοδα από τα ΜΜΜ είναι μειωμένα το 2016 σε σχέση με πέρυσι κατά 12%. Βρισκόμαστε στο έλεος των κουκουλοφόρων. Δηλαδή ο παππούς και η γιαγιά που πηγαίνουν στο σπίτι τους πρέπει να φοβούνται ότι μπορεί να καούν στο κέντρο της Αθήνας; Δεν είμαστε ένα κράτος δικαίου; Ή δεν πρέπει ο κόσμος να περνάει από την Πατησίων;», λέει στη Huff Post Greece ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Η Αστυνομία δεν προχώρησε προχθές το βράδυ σε προσαγωγές ή συλλήψεις, καθώς η ομάδα κουκουλοφόρων αιφνιδίασε για ακόμα μία φορά τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Πόλεμος» Τόσκα με Καμίνη-Κικίλια

Έντονη ήταν η αντίδραση για τους εμπρησμούς από τον Δήμαρχο Αθηνών κ. Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα: «Είναι δυσεξήγητη η στάση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου. Υπάρχει κενό ασφαλείας στην Αθήνα. Ο Δήμος και οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αθήνα όρθια αλλά το πρόβλημα είναι πολιτικό. Ζητώ την αντικατάσταση του κ. Τόσκα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η καρδιά της πρωτεύουσας βρίσκεται σε κατάσταση αποκλεισμού. Οι κάτοικοι είναι όμηροι των μπαχαλάκηδων. Για τη ΝΔ τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια. Η δέσμευση Μητσοτάκη είναι απόλυτη. Ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν με κυβέρνηση ΝΔ».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στις επικρίσεις: «Οι συντεταγμένες αντιδράσεις Κικίλια-Καμίνη αναδεικνύουν την όλο και στενότερη σύγκλιση των απόψεών τους. Συστηματικά επικεντρώνονται στο ειδικό προκειμένου να συγκαλύψουν τη γενικότερη εικόνα της ασφάλειας της πόλης. Ο κ. Κικίλιας εμφανίζεται για άλλη μια φορά με επιλεκτική μνήμη και αποφεύγει να ανατρέξει στα γεγονότα επί των ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ. Τότε που διαδραματίζονταν εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα και γινόταν μαζική χρήση δακρυγόνων και βίας, ακόμη και εναντίον γνωστών αγωνιστών σε διαδηλώσεις (…) Σε ό,τι αφορά το δήμαρχο της Αθήνας, συνηθίζει να επιλέγει την εύκολη κριτική, αλλά όποτε του έχει ζητηθεί να αναλάβει ευθύνες, το αποφεύγει.

Η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται ούτε με ιδεοληψίες ούτε με εμπάθεια».

Δημοφιλή