Ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Τρικλοποδιές Σόιμπλε

Ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Τρικλοποδιές Σόιμπλε
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Σύριζα από το γερμανικό τείχος φαίνεται να περνάνε οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το επίδομα στους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Στο χθεσινό Euro Working Group (EWG) όπως αναμενόταν διατυπώθηκαν οι διαφωνίες της Γερμανικής πλευράς και των κρατών «δορυφόρων» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ελληνική πλευρά να αναγκάζεται να δεσμευθεί ακόμα και εγγράφως ότι το βοηθήματα δεν θα επαναληφθούν.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα, αφού πρώτα ο υπουργός Οικονομικών θα αποστείλει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα αναζητούνται και ισοδύναμα «κάβα» σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης. Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα ισοδύναμα αυτά ούτε να ψηφιστούν, ούτε να ανακοινωθούν, απλά «θα εντοπιστούν».

Άλλωστε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG έλεγαν ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» προκειμένου να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Παράλληλα, σημείωναν ότι «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, καθώς ο Γερμανός εκπρόσωπος κράτησε από την πρώτη στιγμή σκληρή στάση ζητώντας ισοδύναμα μέτρα, εκφράζοντας την άποψη ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές.

Απέναντι από τον Γερμανό εκπρόσωπο και τους υπόλοιπους σκληροπυρηνικούς, βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Γαλλίας και αρκετών χωρών ακόμη, οι οποίοι τόνισαν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είχαν συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση και, εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, δεν μπορούν να «παγώσουν». Ταυτόχρονα, από πολλούς εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να «φρενάρουν» τα μέτρα και μάλιστα χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα μέλη του Eurogroup.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η κρίση που ξέσπασε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα ξεπεραστεί, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύντομα θα αναζητήσει καινούργια αφορμή προκειμένου να καθυστερήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων, αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για το πρώτο σκέλος κύκλοι των δανειστών αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να ανακοινωθούν πρίν το ΔΝΤ δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, προκειμένου να μην αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι πλέον ξεκάθαρες αποδεικνύοντας ότι θα επιχειρεί να βάζει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, στην Αθήνα επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος του EuroWorking Group προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση, με νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Δημοφιλή