Διαπραγματευτικό θρίλερ, με νέα εμπόδια από Σόιμπλε και Τόμσεν στην πορεία της αξιολόγησης

Διαπραγματευτικό θρίλερ, με νέα εμπόδια από Σόιμπλε και Τόμσεν στην πορεία της αξιολόγησης
Sooc/Sooc

Φωτιά έχουν πάρει όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεδιπλώνει με «μαεστρία» όλες του τις πρακτικές προκειμένου να βάλει όσα περισσότερα εμπόδια μπορεί στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων και στην πορεία της αξιολόγησης.

Στο ήδη ιδιαίτερα δύσκολο σκηνικό των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ήρθε να προστεθεί και η επανάληψη των εμμονικών θέσεων του Πόλ Τόμσεν μέσω «τεχνικού σημειώματος» για περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Μια προσθήκη στο προηγούμενο άρθρο του, η οποία δείχνει ότι ο κ. Τόμσεν επιδιώκει και αυτός ( σε συνεργασία με τον κ. Σόιμπλε;) να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το νέο χτύπημα του κ. Τόμσεν ήρθε λίγες ώρες μετά την αποτυχία των δύο τηλεδιασκέψεων του EuroWorking Group να βρεθεί λύση «στο γόρδιο δεσμό» που έβαλε η Γερμανία. Πλέον στην κυβέρνηση αναμένουν το αποτέλεσμα των εσωτερικών διαβουλεύσεων μεταξύ Κομισιόν, Βερολίνου, Παρισιού και των υπολοίπων κρατών μελών

Η αδυναμία να βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να μεταθέτουν το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για τη νέα χρονιά. Εκτός εάν τις επόμενες ώρες οι εσωτερικές διαβουλεύσεις καταλήξουν σε συμβιβασμό που θα δίνει λύση.

Επιστολή στην επιστολή

Νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group φαίνεται να μην υπάρχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου. Για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί (σχετικά με τις παροχές). Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε στο EuroWorking Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο».

Ωστόσο, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «Η παροχή είναι εφάπαξ» και συμπλήρωσε ότι «από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν την επιστολή από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ESM με την οποία αναμένεται να ζητούν τη διαβεβαίωση ότι:

  • το βοήθημα δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί
  • η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ξανά σε νέες παροχές χωρίς να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους θεσμούς
  • η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει για έναν μόνον χρόνο

Διαπραγματευτικό «θρίλερ»

Τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο εξελίσσεται ένα θρίλερ τόσο στο εσωτερικό του Eurogroup, όσο και στις σχέσεις των Ευρωπαίων με την κυβέρνηση. Μόνο μέσα σε μερικές ώρες η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης «πήγε και ήρθε» στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άλλαζε στάση επιχειρώντας από μέρος του προβλήματος να γίνει μέρος της λύσης, απειλώντας ακόμα και με έκτακτο Eurogroup.

Από την απέναντι πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την ανυποχώρητη στάση του δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, προβάλλοντας απαιτήσεις με μοναδικό σκοπό να μην αφήσει περιθώρια στη συμφωνία.

Κοινοτικές πηγές μιλούν για ιδιαίτερα σκληρή στάση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στο EuroWorking Group, προκαλώντας τη δυσφορία ακόμα και κράτη μέλη που παραδοσιακά κινούνται στο δρόμο που χαράσσει ο κ. Σόιμπλε.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στις δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group είναι το γεγονός ότι οι πλειοψηφία των χωρών αναζητούσαν λύση προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, την ώρα που Γερμανία και Αυστρία εμφανίστηκαν αποφασισμένες να οδηγήσουν τις καταστάσεις στα άκρα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πλέον ότι οι θέσεις όλων των πλευρών είναι ξεκάθαρες και οι θεσμοί θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποδείξουν την πρόθεση τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ωστόσο τονίζουν ότι «θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώνει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η εφαρμογή τους δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Δημοφιλή