Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) ΥΠΟΙΚ: Πρώτα το κείμενο των εταίρων και μετά οι διαβεβαιώσεις της Αθήνας

Με τις ευρωπαϊκές πηγές να εξηγούν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, Πέμπτη, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, οι Βρυξέλλες τελούν εν αναμονή της ελληνικής αποστολής με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, από την πλευρά της η Αθήνα περιμένει πρώτα κείμενο από τους θεσμούς ώστε να γνωρίζει σε τι θα πρέπει να απαντήσει.

Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «τα βραχυπρόθεσμα για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από τη δική μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που οι θεσμοί είχαν διατυπώσει σχετικά με τις παροχές».Ωστόσο, υπογραμμίζουν, «για να συμβεί αυτό ζητήσαμε από το EWG να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο». Eπομένως, «αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και εμείς θα απαντήσουμε».

Την ίδια στιγμή ο Τόμσεν ζητά εκ νέου μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις με ένα τεχνικό σημειώμα - απάντηση στον Μοσκοβισί. Και αυτή τη φορά επιμένει στη θέση ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι πολύ γενναιόδωρο κι επαναλαμβάνουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν διεύρυνε επαρκώς τη φορολογική βάση.

2) Για 100.000 ευρώ επικήρυξε η Γερμανία τον Τυνήσιο ύποπτο

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της Τυνησίας ανέκρινε παράλληλα την οικογένεια του φερόμενου ως υπόπτου για την επίθεση, ο οποίος φέρεται να είχε μεταναστεύσει χωρίς να διαθέτει νόμιμα έγγραφα στην Ιταλία, προτού μεταβεί στη Γερμανία.

3) Η αλ Νόσρα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Η οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (γνωστή μέχρι σχετικά πρόσφατα ως Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανέλαβε χθες, την Τετάρτη, μέσω κειμένου που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ.

4) Ψηφίστηκε ομόφωνα η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές και ο Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα.

5) Προκαταρκτική εξέταση για τα δηλητηριασμένα προϊόντα

Μετά το μήνυμα για επαπειλούμενη δηλητηρίαση συγκεκριμένων προϊόντων γνωστών εταιρειών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η έρευνα για την υπόθεση θα διενεργηθεί από την εισαγγελέα Χάιδω Ζούγρη.

Δημοφιλή