Νέα απάντηση της Κομισιόν στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Νέα απάντηση της Κομισιόν στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
SOOC

Την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα έναντι της κριτικής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η ίδια ανέφερε:

«Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Πάντως έστω και άτυπα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση με τους θεσμούς και το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα στοιχεία που ζητούν οι δανειστές να περιλάβει στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι θεσμοί δεν έχουν στείλει την επιστολή που έχει ζητήσει η κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με βάση συγκεκριμένες «παρατηρήσεις» που έστειλαν το μεσημέρι οι θεσμοί, ως «κείμενα εργασίας» και όχι ως επιστολή τα οποία και επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η επιστολή Τσακαλώτου

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «Επισήμως δεν έχουν δοθεί απαντήσεις» στους θεσμούς, τονίζοντας ότι «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο».

Άφησαν οι ίδιες πηγές να εννοηθεί ότι αυτό που εξελίσσεται μέσω συνεχών διαπραγματεύσεων δεν είναι μία απλή σύνταξη επιστολών αλλά συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο να διαμορφωθεί ένα κείμενο "απάντησης" της Αθήνας που να καλύπτει και τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση και τους δανειστές.

Το πότε θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις από την πλευρά των θεσμών για το «ξεπάγωμα» των μέτρων ακόμα είναι άγνωστο. Ωστόσο, όλες οι πηγές μιλούν πλέον ότι το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις να οριστικοποιηθούν το νέο χρόνο.

Πάντως, παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Δημοφιλή