ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2016 10:04 EET | Updated 23/12/2016 10:05 EET

Τα κύρια σημεία της ετήσιας συνέντευξης Πούτιν

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference in Moscow, Russia, December 23, 2016.  REUTERS/Sergei Karpukhin
Sergei Karpukhin / Reuters
Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference in Moscow, Russia, December 23, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin

Τα κύρια σημεία της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στους Rώσους και ξένους δημοσιογράφους:

Οικονομία

«Η οικονομία αναπτύσσεται χάρη σε ορισμένους τομείς - βαριά βιομηχανία, χημικά, μεταποίηση και γεωργία».

«Διαπιστώσαμε κάποια ανάπτυξη τον Νοέμβριο... Αυτή τη χρονιά θα έχουμε πιθανώς μείον 0,5%-0,6% οικονομικής ανάπτυξης»

Πληθωρισμός

«Αυτή τη χρονιά ο πληθωρισμός θα είναι σημαντικά κάτω από το 6%...το πιθανότερο γύρω στο 5,5%- αυτό αποτελεί χαμηλό ρεκόρ πληθωρισμού και μας επιτρέπει να αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φθάσουμε τον στόχο μας, του 5% και στη συνέχεια του 4%, πολύ σύντομα».

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι λίγο υψηλότερο...3,7%. Κατά την άποψή μου αυτό είναι απολύτως αποδεκτό διότι, μεταξύ άλλων λόγων, έχουμε διατηρήσει ένα θετικό εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο- περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια- και έχουμε διατηρήσει τα αποθέματά μας...τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας και τα συναλλαγματικά αποθέματα, και είναι τώρα λίγο πάνω από τα 385 δισεκατομμύρια δολάρια. Κρίνοντας με βάση αυτά, είναι μια χαρά. Είναι ένα καλό περιθώριο ασφαλείας».

Υποψηφιότητα 2018

«Θα δω τι συμβαίνει στη χώρα, στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τι έχουμε κάνει, τι χρειάζεται να κάνουμε και πώς, μια απόφαση θα ληφθεί για το αν θα συμμετάσχω ή δεν θα συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές»

Για τον ΟΠΕΚ και τις τιμές του πετρελαίου

«Πιστεύουμε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, το πλεόνασμα του πετρελαίου στη αγορά θα εξαφανισθεί και οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν. Υπολογίζουμε στην σταθεροποίηση των τιμών στο σημερινό τους επίπεδο».

«Οι μειώσεις της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ θα είναι μικρές και δύσκολα θα επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό για εμάς, και υπολογίζουμε σε μία αύξηση των τιμών, η οποία έχει ήδη γίνει...μία διαφορά στην τιμή του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα σημαίνει επιπλέον εισόδημα για τον προϋπολογισμό του 1,75 τρισεκατομμυρίου ρουβλίων (28,65 δισ. δολάρια) και επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ρούβλια σε εισόδημα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, παρά τη μείωση της παραγωγής. Αρα εν τέλει όλοι καταλήγουν με κέρδος».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Αμυνα

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη της ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο εδώ. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο έκπληκτος από τα λόγια κάποιων άλλων εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης που προσπαθούν για κάποιον λόγο να αποδείξουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό».

«Εάν κάποιος εξαπολύει κούρσα των εξοπλισμών, αυτός δεν είμαστε εμείς...Δεν θα δαπανήσουμε ποτέ πόρους για μία κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορούμε να αντέξουμε».

Για το ντόπινγκ

«Σε αυτόν τον τομέα η διαφάνεια είναι παρά πολύ ουσιαστική...Αναμφίβολα υπάρχει κάποιος πολιτικός χαρακτήρας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο αθλητισμός πρέπει να εκκαθαριστεί...μαζί με τον πολιτισμό, από κάθε είδους πολιτικά στοιχεία. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι πράγματα που πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζουν».

Για την Ουκρανία και την Κριμαία

«Είναι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουκρανία και μία γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία θα είναι πολύ επωφελής στην ανάπτυξη των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων και μελλοντικών εμπορικών και ανθρωπιστικών δεσμών».

Για τις συντάξεις

«Ολα τα αναγκαία χρήματα υπάρχουν για το επόμενο έτος ώστε να είμαστε σε θέση από την 1η Φεβρουαρίου να αυξήσουμε τις συντάξεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2016».

Για το Χαλέπι

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι ηγέτες του Ιράν επίσης έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διευθέτηση της κατάστασης στο Χαλέπι. Δεν ξέρω εάν αυτό θα ακουστεί αλαζονικό, αλλά χωρίς τη συμμετοχή μας δεν θα είχε γίνει δυνατόν».