ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/12/2016 02:21 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου

rio greece

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Αναιμική μεν, ανάπτυξη δε

development rate

Με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1% θα κλείσει η ελληνική οικονομία το 2016, εκτιμά η ΕΚΤ με τις μακροοικονομικές προβλέψεις για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της (Eurosystem staff macroeconomic projections for the euro area countries). Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,5% το 2017 και στο 3% τόσο το 2018 όσο και το 2019. Όπως επεσήμανε νωρίτερα χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης, Τσίπρας η χώρα μετά από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης που «κόστισε στην ελληνική οικονομία κατά το 1/4 του ΑΕΠ και κόστισε στην ελληνική κοινωνία την εκτόξευση της ανεργίας από το 7% στο 27% το 2015», μετά από επτά χρόνια λοιπόν, «η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης και η κατάσταση έρχεται να αναστρέφεται θεμελιακά».

2. Απάντηση στην απάντηση

paul thomsen

Την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα έναντι της κριτικής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ. Κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η ίδια ανέφερε:

«Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων». Σημειώνεται πως σε νέο άρθρο του ο Τόμσεν ζήτησε εκ νέου μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις και φρόντισε να απαντήσει στον Μοσκοβισί.

3. Για κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ κατηγορείται η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ κατηγορούνται από άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για κακή διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τους ευάλωτους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί πλέον στην Ευρώπη, αφήνοντάς τους μάλιστα να κοιμούνται συνθήκες πολικού ψύχους στην Ελλάδα, γράφει ο Guardian. To τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ έχει δώσει από τον Απρίλιο στην Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην προετοιμασία των προσφυγικών καταυλισμών της Ελλάδας για τον χειμώνα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί περίπου 50.000 κυρίως Σύριοι πρόσφυγες και επιπλέον 24 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία για άλλα έργα. Από τότε που μοιράστηκαν τα χρηματικά κεφάλαια έχουν περάσει μήνες και περίπου οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλες στέγες πριν μπει ο χειμώνας και πιάσουν τα χίονια. Από τους 45 προσφυγικούς καταυλισμούς που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτοί από την αρχή του μήνα, ο Guardian επισκέφτηκε τουλάχιστον τους 15 την περίοδο μάλιστα που σημειώθηκαν οι πρώτες χιονοπτώσεις στις αρχές του Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία παραδέχθηκε ότι γνωρίζει πως μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί από τις σκηνές μόνο οι πρόσφυγες από οκτώ καταυλισμούς.

4. 124η Αθήνα στη λίστα των ασφαλέστερων χωρών

mat

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορεί να είναι μεταξύ των ασφαλέστερων πόλεων στον κόσμο, με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής, ωστόσο η Αθήνα δεν βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στη σχετική κατάταξη, σύμφωνα με τη 18η ετήσια Quality of Living Survey της εταιρείας Mercer. Στην κορυφή όλων των πόλεων παγκοσμίως όσον αφορά στην ποιότητα ζωής συνολικά βρίσκεται η Βιέννη, και ακολουθούν το Όκλαντ και το Μόναχο. Στο πλαίσιο της έρευνας, η Mercer δημιουργεί επίσης κατάταξη σχετικά με την προσωπική ασφάλεια, βάσει εσωτερικής σταθερότητας, δεικτών εγκληματικότητας, επιδόσεων των αρχών και σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Στην πρώτη θέση αυτής της κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο και ακολουθούν η Βέρνη, το Ελσίνκι και η Ζυρίχη- και οι τρεις στην τρίτη θέση, μέσω ισοβαθμίας. Οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο είναι η Βαγδάτη και η Δαμασκός, στην 230ή και την 229η θέση αντίστοιχα. Όσον αφορά στην Αθήνα, βρίσκεται στην 124η θέση, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, που είχαν αποτέλεσμα διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας (τη στιγμή που, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής, βρίσκεται στην 87η θέση). Αξίζει να σημειωθεί πως πόλεις όπου τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα τρομοκρατικές επιθέσεις ή κοινωνική αναταραχή βρίσκονται υψηλότερα, όπως το Παρίσι (71η θέση), το Λονδίνο (72η) και η Μαδρίτη (84η).

5. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη

bibliothiki

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις στο νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους με ξεχωριστές ιστορίες από τις συλλογές της. Τις ημέρες 22 - 25 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου - 1η Ιανουαρίου, πάνω από 70 γνωστοί συγγραφείς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και βιβλιοθηκονόμοι δηλώνουν «παρών» για να δώσουν φωνή σε αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία και να στηρίξουν την Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο της ξεκίνημα. Έργα των Άντερσεν, Γκριμμ και Ντίκενς, παραδοσιακά παραμύθια, διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Κόντογλου αλλά και σύγχρονες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από δημόσιες αναγνώσεις από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Στις αναγνώσεις συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φοίβος Δεληβοριάς, Κική Δημουλά, Ακύλλας Καραζήσης, Διονύσης Σαββόπουλος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλους τους συμμετέχοντες εδώ.

Sponsored Post