Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ και γύρω από το Χαλέπι την Παραμονή Χριστουγέννων

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ και γύρω από το Χαλέπι την Παραμονή Χριστουγέννων
People inspect the damage at a site hit by overnight airstrikes in the town of Kafr Takharim, in Idlib Governorate, Syria October 24, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah
People inspect the damage at a site hit by overnight airstrikes in the town of Kafr Takharim, in Idlib Governorate, Syria October 24, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah
Ammar Abdullah / Reuters

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισαν κι ενέτειναν χθες, Παραμονή Χριστουγέννων, τους βομβαρδισμούς τους εναντίον πολλών πόλεων της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας της Ιντλίμπ και αγροτικών περιοχών της επαρχίας του Χαλεπιού, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση των ανταρτών από τον τελευταίο θύλακα που έλεγχαν στην πόλη του Χαλεπιού, δήλωσαν αντάρτες και κάτοικοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές σημειώθηκαν τουλάχιστον οκτώ πλήγματα στις πόλεις Μπίνις, Σαρακέμπ και Τζισρ αλ Σούγουρ της Ιντλίμπ, και υπάρχουν πολλά θύματα, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

Η επαρχία της Ιντλίμπ ήταν ο στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία επί μήνες. Και αυτό παρότι στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, τα αεροπορικά πλήγματα και οι χερσαίες επιχειρήσεις κλιμακώνονταν σε βαθμό που οι άμυνες των ανταρτών κατέρρευσαν και αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που κατείχαν.

Ο συριακός στρατός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση μετά την επικράτησή του στο Χαλέπι θα είναι να προσπαθήσει να διώξει τους αντάρτες από την Ιντλίμπ, όπου δρουν κυρίως ισλαμιστικές οργανώσεις που ανήκουν σε μια συμμαχία γνωστή ως Τζάις αλ Φάταχ.

Σύμφωνα με αντάρτες και κατοίκους, συριακά και ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν εξάλλου βομβαρδισμούς στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η πόλη Χαν αλ Άσαλ, περίπου 14 χλμ. δυτικά του Χαλεπιού, επλήγη με βόμβες διασποράς, ενώ βομβαρδισμοί καταγράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντάν και Χραϊτάν, σύμφωνα με ένα μέλος της οργάνωσης Τζάις αλ Μουτζαχεντίν. Βομβαρδίστηκε επίσης η κοντινή πόλη Αταρέμπ.

Παρότι ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν, μπόρεσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης του Χαλεπιού, έπειτα και από τις εκατοντάδες επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Χαλεπιού παραμένουν στα χέρια ανταρτών.

Αντάρτες ανέφεραν πως απέκρουσαν μια έφοδο παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από τους Ιρανούς χθες, που είχε στόχο οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να προελάσουν στην περιοχή Ρασιντίν, δυτικά της πόλης του Χαλεπιού.

Ο συριακός στρατός συνεχίζει να χτενίζει περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού που ανέκτησε την Πέμπτη. Σύμφωνα με μια ειδησεογραφική υπηρεσία του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, οπλαποθήκες που είχαν εγκαταλείψει οι αντάρτες εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή