Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Χιλή

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Χιλή
USGS

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε ανοιχτά των ακτών της Χιλής, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS).

Η δόνηση καταγράφηκε στις 16.22 (ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα νότια του Σαντιάγο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πουέρτο Κελόν (στο νησί Τσιλοέ) και προερχόταν από εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης. Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής. Ωστόσο δύο ώρες αργότερα οι αρχές ήραν τον συναγερμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε όμως διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και προβλήματα στις επικοινωνίες. Πολλά σπίτια υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

«Πολλή δύναμη και κουράγιο προς τους συμπατριώτες που επλήγησαν από τον σεισμό στο Τσιλοέ και σε άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα!» ήταν το μήνυμα που έγραψε η πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται πολύ μεγάλοι και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές.

Το 2010 μια δόνηση 8,8 βαθμών προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν πολλές παραλιακές πόλεις της νότιας και κεντρικής Χιλής.

Δημοφιλή