Ποιος ήταν ο George Michael, ο θρυλικός μουσικός της Βρετανίας με καταγωγή από την Κύπρο

Ποιος ήταν ο George Michael, ο θρυλικός μουσικός της Βρετανίας με καταγωγή από την Κύπρο
British singer George Michael performs on stage during his
British singer George Michael performs on stage during his
Heinz-Peter Bader / Reuters

Την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 53 ετών άφησε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Βρετανός τραγουδιστής George Michael. Το ένα από τα δύο μέλη των Wham!, που ερμήνευσαν το θρυλικό τραγούδι «Last Christmas», «προδόθηκε», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την καρδιά του, όμως ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Αν και είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, ο George Michael ετοίμαζε ένα καινούργιο άλμπουμ σε συνεργασία με τον Βρετανό μουσικό παραγωγό Naughty Boy. Ο τραγουδιστής είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στο παρελθόν. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων εβδομάδων το 2010, όταν έπεσε με το Range Rover του πάνω σε ένα κατάστημα στο βόρειο Λονδίνο υπό την επήρεια κάνναβης. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε βρεθεί λιπόθυμος μέσα στη Mercedes του κι ομολόγησε πως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά απέφυγε τη φυλάκιση συμφωνώντας να προσφέρει 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Του είχε απαγορευτεί να οδηγεί για δυο χρόνια.

«Με μεγάλη μας λύπη επιβεβαιώνουμε ότι ο αγαπημένος μας γιος, αδερφός και φίλος, Michael, απεβίωσε ήσυχα στο σπίτι του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η οικογένειά του κάνει παράκληση να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή τους αυτές τις δύσκολες ώρες. Δεν θα γίνει καμία άλλη δήλωση προς το παρόν», ανέφερε η ανακοίνωση του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων του τραγουδιστή.

Για όσους δεν το γνωρίζατε, ο Michael ήταν ελληνοκυπριακής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο και ο πατέρας του ήταν εστιάτορας, ενώ η Αγγλίδα μητέρα του ήταν χορεύτρια. Όταν όμως η οικογένεια μετακόμισε αργότερα στην κωμόπολη Ράντλετ και ο ίδιος άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην πλησιέστερη Ιατρική Σχολή, εκεί ήταν που γνώρισε τον Άντριου Ρίτζλεϊ, με τον οποίο συνέθεσαν το θρυλικό ποπ-σόουλ συγκρότημα Wham!.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, «Fantastic», έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, Make it Big το 1984. Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο George Michael ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος σόλο δίσκος του, Faith, που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων και δύο βραβείων Γκράμι. Το περιοδικό Rolling Stone αναφέρει ότι -ως μέλος των Wham!, αλλά και μόνος- κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ.

H συνάντησή του με τον Γιώργο Νταλάρα

Ακόμα και εάν δεν γνωρίζετε την δισκογραφία του πολυβραβευμένου μουσικού, σίγουρα θα έχετε ακούσει το τραγούδι «Last Christmas» των Wham! που παίζουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα μουσικά κανάλια και τα καταστήματα κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Ο θάνατος του Michael σε τόσο νεαρή ηλικία και μάλιστα ανήμερα τα Χριστούγεννα προκάλεσε θλίψη στους εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον κόσμο της μουσικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως επιβεβαιώνεται η «κατάρα του 2016» που έχει «θερίσει» τον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάματος.

Δημοφιλή