«Κατασκόπευαν» απλούς πολίτες στην Αγγλία για τα περιττώματα σκύλων και τα σκουπίδια στους δρόμους

«Κατασκόπευαν» απλούς πολίτες στην Αγγλία για τα περιττώματα σκύλων και τα σκουπίδια στους δρόμους
A man walks his dog near The Slaughters, England.
A man walks his dog near The Slaughters, England.
David McLain via Getty Images

Ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον στην Αγγλία. Όπως αποκαλύπτει η Guardian, οι βρετανικές αρχές παρακολουθούσαν απλούς πολίτες για υποθέσεις που δεν θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές ή επικίνδυνες.

Περισσότερα από 186 τοπικά αστυνομικά τμήματα χρησιμοποιούσαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Ripa», που δίνει την δυνατότητα συγκέντρωσης πληροφοριών μέσω ιδιωτικών ντεντέκτιβ, κοριών και καμερών, για την παρακολούθηση όχι μόνο υπόπτων για τρομοκρατία, τράφικινγκ ή εμπόριο ναρκωτικών, αλλά για απλές, καθημερινές υποθέσεις, όπως η ρίψη σκουπιδιών στα πεζοδρόμια.

Στο Λάνκαστερ, απλοί πολίτες παρακολουθούνταν το 2012 για να διαπιστωθεί ποιος ιδιοκτήτης σκύλου δεν μάζευε τα περιττώματα του ζώου σε κάποιο δημόσιο πάρκο, ενώ κατασκοπευτικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις για «κυκλώματα» εμπορίας πυροτεχνημάτων σε παιδιά και παράνομα εκτροφεία παραγωγής σκύλων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη αποκάλυψε προκάλεσε την οργή των πολιτών, αλλά και μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που ζητούν είτε την κατάργηση της «Ripa», είτε την αυστηροποίηση των όρων γύρω από τις περιπτώσεις που δύνανται τα τοπικά αστυνομικά τμήματα να χρησιμοποιούν κατασκοπευτικές μεθόδους για την επίλυση υποθέσεων.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των θυμάτων και τους φορολογούμενους που πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά, παρά για την μικροεγκληματικότητα που συνεχίζει σαφώς να μας απασχολεί», τόνισε μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου ονόματι Κόλιν Σμιθ.

Δημοφιλή