Όταν η φήμη σου ξεπερνά το όνομά σου

Όταν η φήμη σου ξεπερνά το όνομά σου
youtube

Ο Matthew Gloag διαιώνισε το όνομά του κυνηγώντας το όραμά του: η ιστορία του είναι η ιστορία του Famous Grouse.

Στο γαλαξία των διασημοτήτων υπάρχουν κομήτες που χρωστούν τη φήμη τους στο τίποτα, με αποκλειστική περιουσία το όνομά τους και τίποτα αξιοσημείωτο όσον αφορά τη δράση τους. Είναι famous for no reason, με λαμπερό αποτύπωμα που όμως είναι ελάχιστα ανθεκτικό στο χρόνο. Ποιότητα, συνέπεια, διάρκεια, πάθος είναι έννοιες που δεν εφάπτονται με τους εφήμερους αστέρες, αλλά μπορεί κανείς να τις εντοπίσει στις ιστορίες σημαντικών ανθρώπων που εξασφάλισαν την υστεροφημία τους χωρίς να την επιδιώκουν - μέσα από αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους, ενδεχομένως σε κάποια ταπεινή γωνία της γης.

Αυτοί οι άνθρωποι, ευτυχώς, υπάρχουν (και) στη σημερινή εποχή. Είναι αυτοί που σε λίγα χρόνια θα έχουν πετύχει τον δικό τους προσωπικό άθλο, θα έχουν προσεγγίσει τους στόχους που οι ίδιοι θα έχουν θέσει. Θα έχουν γίνει από μόνοι τους Famous for a reason.

Είναι η δεύτερη χρονιά που τρέχει το project Famous for a reason. Κι αν πέρυσι βοηθήσαμε κι εμείς να αναδειχθούν άνθρωποι και προσπάθειες που φέρουν περήφανα αυτόν τον τίτλο, φέτος έχουν όλοι την ευκαιρία να αναδείξουν από μόνοι τους τη δράση τους. Με μια απλή διαδικασία, ως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλώνεις συμμετοχή με την ιδέα σου και εκείνες καταλήγουν στα χέρια του κοινού το οποίο θα κληθεί να επιλέξει εκείνους που θα φτάσουν σε ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο.

Ο λόγος που συμμετέχουμε κι εμείς τόσο ενεργά σε αυτή την καμπάνια από το The Famous Grouse είναι ακριβώς επειδή φέρνει στο προσκήνιο τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής, τους πραγματικούς διασήμους. Όσο λίγοι κι αν τους ξέρουν μέχρι τώρα.

Μια αυθεντική ιστορία Famous for a reason ξεκίνησε στο Περθ της Σκωτίας. Στη μικρή πόλη όπου, στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, έζησε και δούλεψε ο Matthew Gloag, ένας εργατικός άνθρωπος, αφιερωμένος στη μικρή του επιχείρηση. Το παντοπωλείο και κατάστημα ποτών που διατηρούσε, μαζί με τη γυναίκα του, ήταν μια επιχείρηση που έχαιρε καλής φήμης στην περιοχή. Ο Gloag φρόντιζε να διαλέγει προσεκτικά τα εμπορεύματά του, επέλεγε τους καλύτερους προμηθευτές και είχε άριστη γνώση των αλκοολούχων ποτών. Έτσι, όταν το 1842 η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος επισκέφθηκαν το Scone Palace που βρίσκεται λίγο έξω από το Περθ, ήταν εκείνος που ανέλαβε το «catering». Στο δείπνο όλα ήταν άψογα και αυτό έγινε η αφορμή να «ακουστούν» περισσότερο τα σκωτσέζικα ποτά, να αποκτήσουν φήμη πέρα από τα στενά όρια της επικράτειας. Ήταν το είδος της φήμης που σχετίζεται με την ποιότητα των όσων κάνεις. Ήταν, θα μπορούσε να πει κανείς, ένα ορόσημο για τη δημιουργία ενός από τα πιο καταξιωμένα brands στον κλάδο της ποτοποιίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο γιος του Matthew Gloag, William, άρχισε να φτιάχνει ουίσκι το 1860. Παρέλαβε γνώση κι αρχές από τον πατέρα του, ακολούθησε το δύσκολο δρόμο του να δημιουργείς με στόχο την παροχή ποιοτικού προϊόντος στην πελατεία σου και μόνο παράπλευρη ωφέλεια το κέρδος. Όταν, τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης ο Matthew Gloag ο νεότερος, είχε ωριμάσει ο καιρός για τη δημιουργία ενός πραγματικά σημαντικού brand κι ενός εξαιρετικού ουίσκι, το 1896. Σήμερα, το Famous Grouse κυκλοφορεί σε σχεδόν 100 χώρες ανά τον πλανήτη και πουλά πάνω από ετησίως 43 εκατομμύρια φιάλες. Καθεμιά τους φέρει πάνω της την υπογραφή του Matthew Gloag. Το όνομά του ίσως αποτελεί το αρχέτυπο της έννοιας Famous for a reason. Γιατί, εδώ, η φήμη πατά πάνω σε διαχρονικές αξίες.

Ο Matthew Goag ακολούθησε με προσήλωση την οικογενειακή παράδοση. Επέλεγε βαρέλια από την πιο φίνα και ποιοτική ξυλεία, ενώ συνεργαζόταν με τους πιο ικανούς ανθρώπους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την παραγωγή των σπόρων και το αποστακτήριο έως το τελικό στάδιο της διάθεσης στην αγορά. Τα ταξίδια που έκανε τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει τη σημαντική επίδραση που έχουν τα βαρέλια στο άρωμα του ουίσκι. Αναζητούσε πάντοτε τα καλύτερα χωρίς να φείδεται κόπων κι εξόδων. Σήμερα, στη βάση της εταιρείας, το αποστακτήριο Glenturret στο Crieff –που είναι το παλαιότερο αποστακτήριο της Σκωτίας- εφαρμόζονται απαρέκκλιτα οι ίδιες «παλαιομοδίτικες» αρχές και τακτικές που, αν το σκεφθεί κανείς, είναι σύμφυτες με τη φύση του ουίσκι ως προϊόντος. Για παράδειγμα, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη: πολλοί από τους παραγωγούς και τους τεχνίτες που συμβάλλουν στη δημιουργία του Famous Grouse αντιπροσωπεύουν τις νεότερες γενιές οικογενειών που συμμετείχαν στην παραγωγή από την αρχή. Είναι ένας από τους παράγοντες που συντελούν στον χαρακτήρα του ποτού. Μαζί με το πάθος για τελειότητα και την εμμονή στη λεπτομέρεια.

Το Famous Grouse μεγάλωσε και είναι σήμερα διάσημο, περισσότερο από το όνομα του ιδρυτή του που, αντίθετα με άλλους παραγωγούς ουίσκι της εποχής, επέλεξε ένα brand που δεν είχε αναφορά στον εαυτό του. Όμως αυτό σημαίνει Famous for a reason: Να βάζεις μια μεγάλη ιδέα στο επίκεντρο της δράσης σου και να αγωνίζεσαι για να γίνει το όραμά σου πράξη. Για όσο χρειαστεί, μέχρι να πετύχεις κάτι αληθινά μεγάλο.

Κι αν έχει κάποιος από εμάς μία ιδέα, γιατί όχι να γίνουμε εμείς οι ίδιοι, οι επόμενοι που θα φέρουν τον τίτλο «Famous for a reason».

Δημοφιλή