ΔΙΕΘΝΕΣ
27/12/2016 17:01 EET | Updated 27/12/2016 17:01 EET

Αργεντινή: Σε δίκη για διαφθορά η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ

Marcos Brindicci / Reuters
Former Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner leaves her home to go to court in Buenos Aires, Argentina, October31, 2016. REUTERS/Marcos Brindicci

Δικαστής του Μπουένος Άιρες απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, της κεντροαριστερής τέως προέδρου της χώρας (2007-2015), που φέρεται να ευνόησε έναν επιχειρηματία που συνδεόταν με τον εκλιπόντα σύζυγό της και την ίδια και να φρόντισε να του ανατεθούν δημόσιες συμβάσεις.

Ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι άσκησε δίωξη σε βάρος της πρώην προέδρου για «σύσταση και συμμορία» και «παράβαση καθήκοντος» και «έδωσε εντολή να δεσμευθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέχρι του ύψους των 10 δισεκατομμυρίων πέσος (σ.σ. 600 εκατ. δολαρίων)», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κίρσνερ, η οποία αντιμετωπίζει ήδη δίωξη για μια υπόθεση κερδοσκοπίας που αφορά τα επιτόκια, κατήγγειλε «έναν δόλιο ελιγμό» και έναν «πολιτικό διωγμό» σε βάρος της κατά την έξοδό της από το δικαστήριο.

Τη βαρύνουν υποψίες ότι επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση στον επιχειρηματία Λάσαρο Μπάες στην ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων στην επαρχία Σάντα Κρους, πολιτικό της προπύργιο στην Παταγονία, στη νότια Αργεντινή.

Πέραν της πρώην προέδρου κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του τότε υπουργού Σχεδιασμού της κυβέρνησής της, του Χούλιο δε Βίδο.

Ο Λάσαρο Μπάες, επικεφαλής μιας εταιρείας κατασκευών και δημοσίων έργων, φυλακίστηκε τον Απρίλιο. Θεωρείται πως συνδεόταν στενά με τον Νέστορ Κίρσνερ (πρόεδρο της Αργεντινής από το 2003 ως το 2007) και την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ και πλούτισε κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ζεύγους στην εξουσία.

«Δεν είμαι φίλη ούτε έχω κάποια σχέση με τον Μπάες», τόνισε μολαταύτα η 63χρονη Κίρσνερ απευθυνόμενη στον δικαστή.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post