Η λύση για το Μεσανατολικό διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο», λέει ο Κέρι και προκαλεί την οργή του Ισραήλ

Η λύση για το Μεσανατολικό διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο», λέει ο Κέρι και προκαλεί την οργή του Ισραήλ
U.S. Secretary of State John Kerry delivers remarks on Middle East peace at the Department of State in Washington, U.S., December 28, 2016. REUTERS/James Lawler Duggan
U.S. Secretary of State John Kerry delivers remarks on Middle East peace at the Department of State in Washington, U.S., December 28, 2016. REUTERS/James Lawler Duggan
JAMES LAWLER DUGGAN / Reuters

Η λύση του Μεσανατολικού που βασίζεται στην αρχή των δύο κρατών διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίο αναφέρθηκε σήμερα στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη να χάνεται.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια»

Στην ομιλία του ο Κέρυ, λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε ο Κέρι στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για λόγους «συνείδησης», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».

Ο Κέρι κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», έκρινε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι ζουν σε περίπου 140 οικισμούς που έχουν χτιστεί από το 1967 όταν δηλαδή το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η επίτευξη μιας λύσης στη βάση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος για να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινιών. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος. Αυτό το μέλλον τώρα διακυβεύεται» είπε και πρόσθεσε:«Οι φίλοι χρειάζεται να λένε και άβολες αλήθειες και οι φιλίες απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό. Οι ΗΠΑ ψήφισαν στα Ηνωμένα Έθνη βάσει των αξιών τους όπως και οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις έκαναν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Κέρυ συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς το Ισραήλ εάν «επιτρέψουμε στη βιώσιμη λύση των δύο κρατών να καταρρεύσει μπροστά τα μάτια μας». Αυτή ακριβώς ήταν η σημασία της ψήφου μας στον ΟΗΕ, είχε να κάνει με τη διατήρηση της δυναμικής αυτής της λύσης είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ακόμη πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημόσια υποστηρίζει αυτή τη λύση όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται είναι ο πιο δεξιός που έχει υπάρξει στην ιστορία του Ισραήλ με μια ατζέντα που σχεδιάζεται από τα πιο ακραία στοιχεία, με αποτέλεσμα οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή.

Ο Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι η ομιλία του Κέρυ ήταν μεροληπτική ενάντια στο Ισραήλ, με εμμονή για τους εποικισμούς, ενώ, όπως είπε, έδειξε αδιαφορία για την άρνηση των Παλαιστινίων στην ύπαρξη του ισραηλινού κράτους.

«Όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κέρι ότι στην ομιλία του δεν προσέγγισε «την ρίζα της σύγκρουσης – την άρνηση των Παλαιστινίων να δεχθούν την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ ο Ναφτάλι Μπέννετ αντιδρώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είπε με ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Κέρυ έκανε τρεις φορές αναφορά σε δηλώσεις μου, χωρίς να με κατονομάσει, προκειμένου να αποδείξει ότι είμαστε ενάντια στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Είναι αλήθεια. Εάν εξαρτώταν από εμένα δεν πρόκειται να εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος τρομοκράτη μέσα στα εδάφη του Ισραήλ».

Αντίθετα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Ισαάκ Χέρζοκ επαίνεσε τον Κέρυ για το «ειλικρινές του ενδιαφέρον» αναφορικά με την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Ο Τζον Κέρι ήταν πάντα ένα φίλος του Ισραήλ και παραμένει. Ο ομιλία του ήταν δείγμα αληθινού προβληματισμού για την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ» έγραψε στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σχολιάζοντας την ομιλία που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ειρήνη με το Ισραήλ είναι εφικτή, σημειώνοντας όμως πως συνεχίζει να απαιτεί το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν το 2014.

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανέγνωσε ανακοίνωση του Αμπάς, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Παλαιστίνης «επανέλαβε την πλήρη δέσμευση του σε μια δίκαιη ειρήνη ως μια στρατηγική επιλογή».

Πρόσθεσε πως αποτελεί θέση του Αμπάς ότι «την στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση συμφωνήσει στην παύση όλων των εποικιστικών δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συμφωνήσει στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το μόνιμο καθεστώς στην βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί το Ισραήλ να μείνει δυνατό μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε νωρίτερα τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι κάνει «εμπρηστικές δηλώσεις» και ότι θέτει «εμπόδια» που παρακωλύουν την πολιτική μετάβαση και την παράδοση της εξουσίας στη νέα, ρεπουμπλικανική κυβέρνηση.

«Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αγνοήσω τα πολλά εμπόδια και τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ο. Πίστευα ότι η μετάβαση θα γινόταν ήρεμα. ΑΛΛΑ ΟΧΙ!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, χωρίς να διευκρινίσει ούτε ποια είναι τα εμπόδια ούτε σε ποιες δηλώσεις του Ομπάμα αναφέρεται.

Με δύο άλλα μηνύματά του στο Twitter, ο Τραμπ εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του στο Ισραήλ, μετά το ψήφισμα που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΗΕ με το οποίο καταδίκαζε τον συνεχιζόμενο εποικισμό στα κατεχόμενα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια. Κάποτε είχαν ένα μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, όμως...» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter και συνέχισε:

«Όχι πλέον. Η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν και τώρα αυτό (ο ΟΗΕ)! Ισραήλ, μείνε δυνατό, η 20ή Ιανουαρίου έρχεται γρήγορα!», αναφερόμενος στην ημερομηνία που θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του απάντησε ευχαριστώντας τον «για τη θερμή φιλία του και την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς το Ισραήλ».

Για πρώτη φορά από το 1979, οι ΗΠΑ δεν έθεσαν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τους εποικισμούς, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ. Η αποχή τους από την ψηφοφορία επέτρεψε την έγκριση της απόφασης από τα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί είναι ένα από τα πλέον βασικά εμπόδια στην επίτευξη ειρήνης και στη δημιουργία ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.

Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι ζουν σε περίπου 140 οικισμούς που έχουν χτιστεί από το 1967 όταν δηλαδή το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εν τω μεταξύ μια ισραηλινή επιτροπή ανέλαβε την ψηφοφορία για την έγκριση επιπλέον 500 σπιτιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δημοφιλή