Ισραήλ: Η στήριξη στο ψήφισμα του ΟΗΕ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στον Νεοζηλανδό ΥΠΕΞ

Ισραήλ: Η στήριξη στο ψήφισμα του ΟΗΕ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στον Νεοζηλανδό ΥΠΕΞ
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem on December 11, 2016. / AFP / POOL / ABIR SULTAN (Photo credit should read ABIR SULTAN/AFP/Getty Images)
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem on December 11, 2016. / AFP / POOL / ABIR SULTAN (Photo credit should read ABIR SULTAN/AFP/Getty Images)
ABIR SULTAN via Getty Images

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να είπε στον Νεοζηλανδό υπουργό Εξωτερικών πως η στήριξη προς το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τον Νεοζηλανδό ΥΠΕΞ, Μάρεϊ ΜακΚάλι, πριν το ψήφισμα της Παρασκευής, το οποίο υποστήριζε το Ουέλινγκτον (η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας). Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε πως «είναι μια σκανδαλώδης απόφαση. Σας ζητώ να μην την υποστηρίξετε και να μην την προωθήσετε. Αν συνεχίσετε να προωθείτε αυτό το ψήφισμα, από πλευράς μας θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου. Θα υπάρξει ρήξη στις σχέσεις μας και θα έχει συνέπειες. Θα ανακαλέσουμε τον πρέσβη μας στην Ιερουσαλήμ».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο ΜακΚάλι δεν υποχώρησε, λέγοντας στον Νετανιάχου πως «αυτό το ψήφισμα συνάδει με την πολιτική μας και θα το προχωρήσουμε».

Δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε πως η κλήση έλαβε όντως χώρα και χαρακτήρισε την συζήτηση «οξεία».

Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας- που αποκάλυψε η Haaretz- υποδεικνύουν έναν πανικό από πλευράς Νετανιάχου εν όψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το συγκεκριμένο ψήφισμα, που απαιτεί τερματισμό των εποικισμών. Επίσης, παράλληλα με το τηλεφώνημα Νετανιάχου, ανώτερος αξιωματούχος στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στο Ισραήλ, Τζόναθαν Καρ, και προειδοποίησε πως το Ισραήλ μπορεί να αντιδρούσε κλείνοντας την πρεσβεία του στο Ουέλινγκτον.

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα, απειλώντας με διπλωματικά αντίποινα σε βάρος των χωρών που υπερψήφισαν. Οι διπλωματικές σχέσεις με τη Νέα Ζηλανδία διεκόπησαν προσωρινά, και ο πρέσβης Ιθζάκ Γκέρμπεργκ ανακλήθηκε. Σύμφωνα με τον Guardian, οι κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσαν αίσθηση στους διπλωματικούς κύκλους, καθώς πολλοί διπλωμάτες υποδεικνύουν πως το ψήφισμα δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να επιβεβαιώνει την καθιερωμένη εδώ και καιρό στάση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στους εποικισμούς.

Σημειώνεται πως σε σχόλιο προέβη και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω tweet του προέτρεψε το Ισραήλ να «παραμείνει δυνατό», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να το «αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση».

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, φέρεται να απέρριψε αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για να υιοθετηθούν από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή οι αρχές που θα παρουσιάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην ομιλία του για την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ- Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ στη συνέχεια έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Δημοφιλή