ΜΕΤΙ: Επιστήμονες θέλουν να στείλουν μηνύματα προς εξωγήινους, παρά προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους

ΜΕΤΙ: Επιστήμονες θέλουν να στείλουν μηνύματα προς εξωγήινους, παρά προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους
'National Astronomy Observatory, Socorro, New Mexico'
'National Astronomy Observatory, Socorro, New Mexico'
VisionsofAmerica/Joe Sohm via Getty Images

ΜΕΤΙ (Messaging Extra Terrestrial Intelligence) είναι το όνομα ενός νέου οργανισμού, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος- μετά από δεκαετίες άκαρπης αναζήτησης για εξωγήινα σήματα από το SETI- σκοπεύει να στείλει «στοχευμένα» σήματα σε μακρινούς πλανήτες, αντί να περιμένει να λάβει τέτοια η Γη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του PhysOrg, κατά τα τέλη του 2018, το εν λόγω πρόγραμμα σκοπεύει να έχει στείλει κάποια μηνύματα με σκοπό την επαφή- «έναρξη συζήτησης» μέσω ραδιοσημάτων ή σημάτων λέιζερ σε έναν βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το Πρόξιμα Κενταύρου (στο άστρο που είναι πιο κοντά στον Ήλιο, σε απόσταση 4,25 ετών φωτός) , και στη συνέχεια σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς, εκατοντάδες ή χιλιάδες έτη φωτός μακριά. Θα πρόκειται για την πρώτη απόπειρα αν αποσταλούν ισχυρά, επαναλαμβανόμενα και εσκεμμένα μηνύματα στο Διάστημα, με στόχο τα ίδια άστρα, μέσα σε διάστημα μηνών ή και ετών.

«Αν θέλουμε να αρχίσουμε μια ανταλλαγή μηνυμάτων μέσα σε διάστημα πολλών γενεών, θέλουμε να μάθουμε και να μοιραστούμε πληροφορίες» λέει ο Ντάγκλας Βάκοχ, πρόεδρος του ΜΕΤΙ και πρώην διευθυντής του τμήματος Σύνθεσης Διαστρικών Μηνυμάτων (Interstellar Message Composition) στο ινστιτούτο SETI (Search of Extraterrestrial Institute) στην Καλιφόρνια.

Το ΜΕΤΙ ιδρύθηκε πέρυσι και θα διοργανώνει δύο workshops κάθε χρονιά, ένα στο Παρίσι και ένα στο Σεντ Λούις. Επίσης σχεδιάζει να αρχίσει να συγκεντρώνει το ένα εκατομμύριο που απαιτείται ετησίως για την επάνδρωση και την κατασκευή ή την ενοικίαση ενός ισχυρού πομπού σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Μέρος του εγχειρήματος θα είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να ειπωθεί...«γεια».

Βεβαίως, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες και προβληματισμοί, που έχουν εκφραστεί και από σημαίνουσες φυσιογνωμίες σαν τον Στίβεν Χόκινγκ: Αν υπάρχουν εξωγήινοι και δεν είναι φιλικοί, θέλουμε στα αλήθεια να τους πούμε πού βρισκόμαστε; Κατά τον Χόκινγκ και τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Σεργκέι Μπριν, δεν είναι καλή ιδέα να προσελκύσουμε την προσοχή.

«Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το αν οι εξωγήινοι θα ήταν επικίνδυνοι ή όχι» έγραψε στο Nature Physics ο φυσικός Μαρκ Μπιουκάναν- ενώ άλλοι ειδικοί επισημαίνουν πως ίσως να ήταν καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να γίνουμε καλύτεροι στην επικοινωνία και μετά, αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, να γίνει από εδραιωμένους φορείς υπό διεθνή επίβλεψη.

Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν το εγχείρημα αυτό. «Θα χαιρόμουν να το δω να συμβαίνει» λέει ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του SETI. «Νομίζω ότι έχουμε κάτι να μάθουμε και τίποτα να φοβηθούμε, και τουλάχιστον την πιθανότητα να ανακαλύψουμε κάτι πραγματικά συνταρακτικό: Ότι έχουμε παρέα κοντά μας».

Πέρα από τα σήματα που έχουν εκπεμφθεί στο Διάστημα από τη «συμβατική» ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν υπάρξει στο παρελθόν και άλλες προσπάθειες τέτοιου είδους, αλλά δεν ήταν συστηματικές. Στις αρχές του 1970, τα Pioneer 10 και 11 της NASΑ είχαν μηνύματα υπό τη μορφή χρυσής πλακέτας, καθώς και έναν δίσκο φωνογράφου. Επίσης, ο Φρανκ Ντρέικ του SETI απέστειλε ένα μήνυμα- ραδιοσήμα που θα μπορούσε να «συντεθεί» σε εικονόγραμμα. Πιο πρόσφατα απεστάλησαν αριθμητικά μηνύματα, κονσέρτα του Βιβάλντικαι του Γκέρσουϊν και το τραγούδι των Beatles, «Across the Universe».

Δημοφιλή