Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Πέθανε η Carrie Fisher, η «πριγκίπισσα Λέια» του Star Wars

Η Carrie Fisher, η ηθοποιός που ενσάρκωσε την «πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα» του Star Wars, απεβίωσε την Τρίτη, λίγες ημέρες αφού υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο.O εκπρόσωπος της οικογένειας, Σάιμον Χολς, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της κόρης της, Billie Lourd: «Με πολύ βαθιά θλίψη η Billie Lourd επιβεβαιώνει πως η πολυαγαπημένη της μητέρα Carrie Fisher πέθανε το πρωί στις 8.55». Η Fisher, που έγινε ευρέως γνωστή από τον ρόλο της στο Star Wars, ήταν επίσης συγγραφέας και σεναριογράφος. Η ίδια είχε μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως η διπολική διαταραχή από την οποία έπασχε, και την εξάρτησή της από την κοκαΐνη και διάφορα φάρμακα στο παρελθόν

2. Στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου σε ESM και Ντάισελμπλουμ

Την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και με την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστολή έχει ημερομηνία αποστολής την 23η Δεκεμβρίου 2016 και σε αυτή υπερθεματίζεται η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για περικοπή των συντάξεων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 0,5% το 2016.

3. «Κόντρα» ΗΠΑ- Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τρίτη πως έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του ISIS και των κουρδικών οργανώσεων YPG και PYD. To Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «αστείες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία βάση για μια τέτοια κατηγορία.

4. Ντυμένη στα λευκά θα υποδεχθεί η Ελλάδα το 2017

Με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο θα αποχαιρετήσει το 2016 την Ελλάδα, η οποία θα υποδεχθεί το νέο έτος ντυμένη στα λευκά. Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από σήμερα Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές, κατά τόπους, χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του καιρού έχει θέσει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

5. Φόβοι ότι οι τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ. Προειδοποιήσεις από Frontex

Aξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να προσπαθεί να χειραγωγήσει πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης υπάρχουν φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως να προωθήσει εκπαιδευμένους μαχητές στην ΕΕ μέσω του κύματος προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, την πείνα και την ένδεια. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή Frontex υπογράμμισε την ανάγκη για τη Γηραιά Ήπειρο να είναι προετοιμασμένη για επικείμενους κινδύνους.

Δημοφιλή