ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2016 07:17 EET | Updated 29/12/2016 07:19 EET

Ντόναλντ Χέντερσον: Ένας από τους πιο σημαντικούς θανάτους του 2016, για τον οποίο λίγοι έμαθαν

Reuters Photographer / Reuters
Dr. Marcia Trape of the University of Connecticut Health Center pushesthe smallpox vaccine immunization needle fifteen times into the arm ofDr. Richard Garibaldi in front of the news media January 24, 2003 atthe Health Center in Farmington, Connecticut. Dr. Garibaldi was amongthe the first volunteer participants in the U.S. Government's nationalplan to vaccinate up to 500,000 health care workers and emergencyworkers against the dangers of a smallpox outbreak that might resultfrom a terror attack. REUTERS/Jim BourgJRB/ME

Το 2016 έχει θεωρηθεί ως ένα έτος που «θέρισε» τους διάσημους, με πιο πρόσφατους τους θανάτους της ηθοποιού Κάρι Φίσερ και, μία ημέρα μετά, της μητέρας της, επίσης ηθοποιού, Ντέμπι Ρέινολντς. Στη λίστα περιλαμβάνονται και Τζορτζ Μάικλ, Τζιν Γουάιλντερ, Prince, Ντέιβιντ Μπάουϊ κ.α. Οι θάνατοι αυτοί προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο για διάσημες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε (προφανώς) πως κατά το απερχόμενο έτος δεν πέθαναν μόνο αυτοί (και πολλοί υπενθυμίζουν πως πχ η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία δεν προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον).

Ένας από τους θανάτους του 2016 που δεν έγιναν ευρέως γνωστοί ήταν του Dr. Ντόναλντ Χέντερσον, στις 19 Αυγούστου: Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Independent (Indy100) ο συγκεκριμένος επιδημιολόγος, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ταξίδευε επί 10 χρόνια ανά τον κόσμο, και κατάφερε σχεδόν να εξαλείψει την ευλογιά. Μεταξύ των χωρών που επισκέφθηκε ήταν η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Σομαλία, και η εξαντλητική «Οδύσσειά» του είχε αποτέλεσμα μέχρι το 1975 η ασθένεια να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την Ασία και την Αφρική. Η ευλογιά συχνά χαρακτηρίζεται ως πραγματική μάστιγα, και τον 20ό αιώνα και μόνο εκτιμάται πως περίπου 300 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από αυτήν. Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτή η σημασία της δουλειάς του Χέντερσον.

Ο ίδιος διατέλεσε επικεφαλής των προγραμμάτων παρακολούθησης ιών του CDC (του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών) από το 1960 ως το 1965, συνεργαζόμενος στενά με τον επιδημιολόγο Αλεξάντερ Λανγκμιούιρ. Η επιτυχία όσον αφορά στην εξάλειψη της ευλογιάς άνοιξε ορίζοντες για προγράμματα από τον ΠΟΥ, με στόχο άλλες ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα και η δρακουνκουλίαση (νόσος του σκουληκιού της Γουϊνέας).

Sponsored Post