Έρχεται και δεύτερο κύμα χιονιά

Έρχεται και δεύτερο κύμα χιονιά
Eurokinissi

Σε λευκό κλοιό η Αττική υποδέχθηκε τη σφοδρή επίθεση του χιονιά στις 4 τα ξημερώματα, με χιονοστρόβιλους και κατά τόπους ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις, αλλά και ελαφρότερες σε όλη της την έκταση, ακόμη και στα παράλια. Υπενθυμίζουμε ότι έρχεται και δεύτερο κύμα χιονιά.

Ωστόσο, η προετοιμασία της πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και η άμεση και συνεχής ανταπόκριση του μηχανισμού της, δεν επέτρεψαν δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κρατήθηκε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, ακόμη και στον παράδρομο του «κρίσιμου» σημείου της Μαλακάσας. Αντίθετα η εθνικής οδός, υπό την επίβλεψη της «Νέας Οδού», παρέμεινε κλειστή για 4-5 ώρες. Από το πρωί, όλο το δυναμικό των 35 εκχιονιστικών οχημάτων λειτουργεί για την διάνοιξη του οδικού δικτύου, με έμφαση στους ορεινούς δρόμους της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Κατεχάκη κ.α. Επίσης, κλήθηκαν για αποχιονισμό στον Κορυδαλλό και στην λεωφόρο Λαυρίου.

Σημειώνεται ότι το 18μελές προσωπικό της υποστελεχωμένης -κατά 45 άτομα- Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκεται από τη νύχτα διάσπαρτο στο δίκτυο συντονίζοντας τις ενέργειες διάνοιξης.

«Καταφέραμε το καλύτερο δυνατόν» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΤΤ Ιωάννα Τσούπρα, προσθέτοντας: «Κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους δρόμους χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και στα Δερβενοχώρια». Ανέφερε επίσης, ότι 3-4 βαριά μηχανήματα, τύπου γκρέιτερ, βρίσκονται συνεχώς στην παλιά εθνική οδό, στη διαδρομή μεταξύ Βιλλίων - Πόρτο Γερμενού, διατηρώντας την ανοιχτή και ότι σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου ρίχνεται συνεχώς αλάτι.

Το χιόνι έχει λιώσει στα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το σκηνικό σύντομα θα αλλάξει. Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα. Στην παλαιά Εθνική Ελευσίνας - Θήβας, απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και για τα υπόλοιπα οχήματα είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλο-Πρίνο, Κεραμωτή-Θάσο, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Χιόνια έχουν πέσει και σε όλο το βόρειο Αιγαίο: Στη Λέσβο έχει χιονίσει στα ορεινά ενώ χιονόνερο ρίχνει μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Ανοιχτοί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάβα παραμένουν όλοι οι δρόμοι στις περιοχές όπου χιονίζει και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Ολύμπου στην περιοχή της Αγιάσου και στις περιοχές Αμπελικού και Μεγαλοχωρίου, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου βόρεια του Μανταμάδου και στη δυτική Λέσβο στις περιοχές Σκαλοχωρίου, Άντισσας, Βατούσας και Χιδήρων. Χιόνια και στη βόρεια Χίο όπου γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Χιόνια και στα ορεινά της Σάμου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις. Ειδικότερα, στην Αργολίδα, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 32ο έως το 70ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ναυπλίου-Λυγουριού-Κρανιδίου και στο επαρχιακό δίκτυο των δημοτικών ενοτήτων Αχλαδοκάμπου, Καρυάς και Λιμνών.

Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Τρίπολης-Πάτρας, από το 37ο χιλιόμετρο έως τα όρια με το νομό Αχαΐας, στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης από το 10ο έως το 24ο χιλιόμετρο, στις επαρχιακές οδούς 'Αστρους-Αγίου Πέτρου, ‘Αστρους-Καστανίτσας και Λεωνιδίου-Κοσμά, καθώς και στην δασική οδό 'Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

Στην Κορινθία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από τo 18ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από τo 1ο χιλιόμετρο και άνω επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς, από τo 16ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου - Γκούρας, από το 9ο χιλιόμετρο έως 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Κιάτου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Δερβενίου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής Γκούρας - Λυκουριάς και από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Περαχώρας-Σχοίνου.

Στην Λακωνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων έχει από το 13ο χιλιόμετρο έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής, ενώ διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 24ο έως το 45ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης και στην επαρχιακή οδό Καρυών-Βρεσθένων.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική επί ποδός για την κακοκαιρία – Τι πρέπει να προσέχετε

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό πλάνο και έχει διατεθεί αστυνομικό και πυροσβεστικό προσωπικό καθώς επίσης μέσα και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα εμφανίζουν έξαρση.

Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται συνολικά 889 περιπολικά και 1.800 αστυνομικοί των Υπηρεσιών Τροχαίας και ειδικότερα 241 περιπολικά και 464 αστυνομικοί στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και 648 περιπολικά και 1.336 αστυνομικοί στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Αντίστοιχα από το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα διατίθεται 50 οχήματα (γερανοφόρα, ερπυστριοφόρα, πλατφόρμες, βοηθητικά κλπ) και 100 πυροσβέστες.

Επιπλέον, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Φορείς καθώς και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τυχόν προβλήματα.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για τη μετακίνηση σε περιβάλλον κακοκαιρίας.

Συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Παγωμένοι δρόμοι: συμβουλές προς οδηγούς και πεζούς

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους πεζούς:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Παράλληλα, οι οδηγοί:

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.

Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαιίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.

Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Δημοφιλή