Σε ένα escape room στο Γαλάτσι βρίσκουν διασκεδαστικό να είσαι Εβραίος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Σε ένα escape room στο Γαλάτσι βρίσκουν διασκεδαστικό να είσαι Εβραίος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης
Auschwitz
Krzysztof Szampera via Getty Images
Auschwitz

Τα Escape Room, τα δωμάτια στα οποία μπαίνεις μέσα με σκοπό να δραπετεύσεις και να περάσεις καλά, έχουν σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας με αποτέλεσμα να ανοίγουν συνέχεια τέτοιου είδους δωμάτια με διαφορετικό θέμα το καθένα.

Αιχμαλωσίες, δωμάτια φόνων και τρελοί επιστήμονες είναι μερικά από τα θεματικά δωμάτια από τα οποία καλούνται να «δραπετεύσουν» οι παίκτες. Ένα νέο «δωμάτιο», όμως, το οποίο δημιούργησε μία ελληνική επιχείρηση Escape Room φαίνεται να ξεπέρασε τα όρια και να άγγιξε την αναισθησία και την κακογουστιά. Πρόκειται για το δωμάτιο που έχει την ονομασία Auschwitz, παραπέμποντας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε μία πραγματικά τραγική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας που κόστισε την ζωή σε σχεδόν 6 εκατομμύρια Εβραίους και συνολικά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που έπεσαν θύματα των Ναζί.

Γνωρίζοντας (φαντάζομαι) ότι 11 εκατομμύρια ψυχές έχασαν την ζωή τους και στοχοποιήθηκαν από τους Ναζί για την φυλή τους, τις θρησκευτικές ή πολιτικές τους πεποιθήσεις και θεωρήθηκαν ανάξιοι να ζουν επειδή είχαν κάποια νοητική ή σωματική αναπηρία, οι άνθρωποι που δημιούργησαν το συγκεκριμένο Escape Room, που βρίσκεται στο Γαλάτσι, θεώρησαν καλή ιδέα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο δωμάτιο. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Προκειμένου να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παικτών, έγραψαν μία περιγραφή για το δωμάτιο η οποία περιέχει φράσεις όπως «λένε ότι ακόμη αναδύεται μυρωδιά καμμένης ανθρώπινης σάρκας από τους τοίχους των κρεματορίων» και «ανακαλύψτε το μεγάλο μυστικό του κι αποδράστε πριν γίνετε κι εσείς στάχτη». Για κάποιον λόγο θεώρησαν καλή ιδέα να επικεντρωθούν σε μία από τις πιο σκληρές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας και ότι είναι διασκεδαστικό να είσαι Εβραίος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την υπόθεση του συγκεκριμένου Escape Room:

«60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ (γερμ. Auschwitz). στην παγωμένη Πολωνία, λένε ότι ακόμη αναδύεται μυρωδιά καμμένης ανθρώπινης σάρκας από τους τοίχους των κρεματορίων του ομώνυμου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου, κατά βάση Εβραϊκής καταγωγής. Ενσαρκώνοντας κι εσείς το ρόλο αιχμαλώτων, οι οποίοι ψάχνουν σημάδια ζωής, καθένας από ένα δικό του αγαπημένο πρόσωπο, τολμήστε να περάσετε τα σκαλιά του ιστορικού κρεματορίου, ανακαλύψτε το μεγάλο μυστικό του κι αποδράστε πριν γίνετε κι εσείς στάχτη.»

Στις 27 Ιανουαρίου 2017 η απελευθέρωση από το Άουσβιτς θα μετρά 72 χρόνια και αποτελεί ημέρα μνήμης για όλους μας. Είναι μία ημέρα που είναι καλό να προβληματιστούμε σχετικά με την βαναυσότητα που μπορούν να δείξουν οι άνθρωποι, να θυμηθούμε τους ανθρώπους που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους, τις οικογένειες που καταστράφηκαν και τις δύσκολες στιγμές που έζησαν εκείνοι οι άνθρωποι και να σκεφτούμε πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να μην διαχωρίζουμε τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς. Σίγουρα, πάντως, δεν αποτελεί αφορμή για να διασκεδάσουμε με την παρέα μας.

Ίσως το επόμενο δωμάτιο που θα δημιουργήσουν για να ιντριγκάρουν τους παίκτες να είναι η πολιορκία του Μεσολογγίου, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ή η καταστροφή της Σμύρνης.