Το «YouTuber» είναι πια μια πραγματική, αναγνωρισμένη λέξη σύμφωνα με το Oxford English Dictionary

Το «YouTuber» είναι πια μια πραγματική, αναγνωρισμένη λέξη σύμφωνα με το Oxford English Dictionary
High angle view of creative businesswoman working while sitting on chair
Maskot via Getty Images
High angle view of creative businesswoman working while sitting on chair

Μπορεί κάποτε να φαινόταν τουλάχιστον αστείο το ότι κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα ανεβάζοντας βίντεο στο YouTube στα οποία, μεταξύ άλλων, μιλάει για ό,τι του κατέβει. Μπορεί μέχρι και πρόσφατα, αν έλεγες σε κάποιον πως είσαι «YouTuber» να έπαιρνες πίσω ένα βλέμμα ειρωνείας ή, στην καλύτερη, το απορημένο βλέμμα ενός ανθρώπου που δεν κατάλαβε τίποτα από όσα μόλις άκουσε.

Τώρα όμως, το Oxford English Dictionary ήρθε για να επικυρώσει το επάγγελμα του YouTuber, με δόξα και τιμή.

Η λέξη «YouTuber» είναι μία από τις περίπου 500 νέες λέξεις -συμπεριλαμβανομένου του «Brexit» και του «hackathon»- που προστέθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο στο Oxford English Dictionary.

Σύμφωνα με το λεξικό, ο όρος YouTuber περιγράφεται ως «Ένας συχνός χρήστης της ιστοσελίδας ανταλλαγής βίντεο, YouTube, ειδικά κάποιος που παράγει βίντεο για το site και εμφανίζεται σε αυτά».

Η λέξη εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2006 και προέρχεται από την «κοινή ονομασία της ιστοσελίδας ανταλλαγής βίντεο», δηλαδή από την πλατφόρμα βίντεο YouTube που ανήκει στη Google.

Το καλύτερο κομμάτι της νέας αυτής καταχώρησης, βέβαια, είναι τα παραδείγματα που δίνει το λεξικό κάτω από το λήμμα για να περιγράψει καλύτερα τους τρόπους χρήσης του. Για παράδειγμα «Ο YouTuber Hugo έβγαζε από μια selfie του εαυτού του κάθε μέρα, από όταν ήταν 13 χρονών μέχρι τα 19 του» ή «Ο Jim εργαζόταν στον τομέα των ασφαλίσεων και της λιανικής πριν βρει την επιτυχία ως YouTuber» ή «Αν ένας YouTuber ζητήσει χρήματα για να παρουσιάσει ωραίο περιεχόμενο, δεν είναι λάθος, είναι αποζημίωση».