Η προστασία της παγκοσμιοποίησης στην ατζέντα του G20 στο Αμβούργο

Η προστασία της παγκοσμιοποίησης στην ατζέντα του G20 στο Αμβούργο
Germany, Hamburg, Burchardkai, View of container ship at harbour
Germany, Hamburg, Burchardkai, View of container ship at harbour
Westend61 via Getty Images

Από τις 7 μέχρι τις 8 Ιουλίου, το Αμβούργο θα αποτελέσει το κοινό σημείο συνάντησης για την Ομάδα των Είκοσι (G20), του διεθνούς φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών. Υπό την προεδρία της Γερμανίας, που θα έχει εκλέξει τον/την νέο/α πρόεδρό της, το φόρουμ θα δώσει έμφαση στο μέλλον της παγκοσμιοποίησης.

Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο Messe της πόλης, η οποία θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα παρακολούθησης. Αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς Γερμανούς που αντιδρούν, όχι μόνο στα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, αλλά και στην άφιξη συγκεκριμένων ηγετών, όπως ο Ρετζίπ Ταγέπ Ερντογάν, στο Αμβούργο. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κάτοικοι συμμετείχαν σε συμβολικό συνέδριο κατά της διεξαγωγής του G20.

Το 2017, η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί στο πως θα αντιμετωπιστεί η οικονομική αβεβαιότητα και το χάσμα ανάμεσα στα ανώτερα και κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ώστε να προστατευτεί η παγκοσμιοποίηση. Υπενθυμίζουμε ότι η αυξανόμενη ανισότητα έχει δημιουργήσει αίσθημα δυσφορίας, το οποίο φαίνεται να οδήγησε σε μια αύξηση του εθνικισμού και απόρριψη των διεθνών συνεργασιών. Της συνάντησης θα έχει προηγηθεί το βρετανικό δημοψήφισμα και η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Η συνάντηση θα εξετάσει ακόμα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως το εμπόριο, η φορολογία, η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση. Θα δοθεί ακόμα έμφαση και σε θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα των συζητήσεων παλιότερων συναντήσεων, όπως η εξάλειψη της διαφθοράς, η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Δημοφιλή