ΔΙΕΘΝΕΣ
31/12/2016 14:48 EET | Updated 31/12/2016 14:48 EET

Υπό το φόβο της τρομοκρατίας αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας για το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες

Maja Hitij via Getty Images
COLOGNE, GERMANY - DECEMBER 31: Police van is seen in front of Cologne Cathedral not far from where on New Year's Eve one year ago hundreds of apparently coordinated sexual assaults were perpetrated against women, prior to New Year's Eve celebrations on December 31, 2016 in Cologne, Germany. City authorities have deployed around 1,500 police officers - more than 10 times last year's number, to maintain security during this year's festivities. Security across Germany is high due also to the recent Berlin terror attack, in which suspect Anis Amri drove a truck into a Christmas market and killed 12 people. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας χθες ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, τοποθετώντας τσιμεντένια οδοφράγματα στα κέντρα των πόλεων και αυξάνοντας τον αριθμό των αστυνομικών μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, όταν σκοτώθηκαν 12 άτομα.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία έκλεισε την πλατεία Πάριζερ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 1.700 αστυνομικούς , πολλούς κατά μήκος ενός δρόμου με εορταστικά δρώμενα, όπου τεθωρακισμένα αυτοκίνητα δίπλα στα διαχωριστικά θα αποκλείσουν την περιοχή σε οχήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας του Βερολίνου Τόμας Νόιεντορφ στην ειδησεογραφική υπηρεσία «Ρόιτερς TV», μερικοί από τους αστυνομικούς θα είναι οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα, ένα ασυνήθιστο μέτρο για τη γερμανική αστυνομία.

Στο Μιλάνο, όπου η αστυνομία σκότωσε τον Τυνήσιο οδηγό του φορτηγού της επίθεσης στο Βερολίνο, οι αρχές τοποθέτησαν σημεία ελέγχου γύρω από την κύρια πλατεία της πόλης.

Στη Ρώμη και τη Νάπολη απαγορεύτηκε η διέλευση φορτηγών από τα κέντρα της πόλης, ενώ σε τουριστικά σημεία, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης, υπάρχουν αστυνομία και στρατιώτες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

Η Μαδρίτη θα αναπτύξει 1.600 αστυνομικούς επιπλέον για το Σαββατοκύριακο. Για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος για να γιορτάσει την έλευση του νέου χρόνου, θα περιοριστεί στα 25.000 άτομα, περιφρουρούμενα από ισχυρή αστυνομική δύναμη και οδοφράγματα.

Στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πέρυσι εκατοντάδες γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και τους έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αστυνομία έχει τοποθετήσει δύο νέες κάμερες για παρακολούθηση της πλατείας του σταθμού. Οι επιθέσεις έγιναν από άτομα με χαρακτηριστικά αραβικών χωρών και χωρών της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με την αστυνομία, και επέφεραν σφοδρή κριτική εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας για τη μεταναστευτική πολιτική της.

Στη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, πάνω από 600 αστυνομικοί θα περιπολούν απόψε, διπλάσιοι απ’ ό,τι το 2015.

Στις Βρυξέλλες, όπου ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 16 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 150 τον Μάρτιο, ο δήμαρχος αποφάσισε να μην ακυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος.

Στο Παρίσι, όπου ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 130 τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή έντονα μέτρα ασφάλειας για τους εορτασμούς του Σαββατοκύριακου, που περιλαμβάνουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στα Ηλύσια Πεδία, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν 600.000 άτομα. Στρατιώτες με βαρύ οπλισμό περιπολούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μουσείο του Λούβρου.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού βρίσκονται 10.300 αστυνόμοι, στρατιώτες, πυροσβέστες και άλλο προσωπικό, λιγότεροι από τους 11.000 που υπήρχαν το 2015, λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν. Υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης θα είναι υπεύθυνοι για σωματικές έρευνες, ιδιαίτερα στα Ηλύσια Πεδία.

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από 90.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και 7.000 στρατιώτες, θα βρίσκονται σε υπηρεσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπαν οι αρχές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post