ΔΙΕΘΝΕΣ
31/12/2016 13:19 EET | Updated 01/01/2017 08:44 EET

Προεδρικές Eκλογές 2017: Mετά την καθαίρεση της Παρκ, ποιος θα αναλάβει τον Μπλε Οίκο στη Νότια Κορέα;

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 2016 το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας αποφάσισε την καθαίρεση της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιέ, στερώντας της τις εκτελεστικές της εξουσίες εξαιτίας ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο και αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τη δημοτικότητά της.

Συγκεκριμένα, το σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε από τις εισαγγελικές αρχές ότι η παιδική φίλη της Παρκ, Τσόι Σουν Σιλ, είχε αποκτήσει πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, ενώ συγχρόνως κατηγορήθηκε και για την άσκηση επιρροής στην κυβερνητική πολιτική της χώρας, παρά το γεγονός ότι δεν κατείχε κάποιο επίσημο αξίωμα.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 234 ψήφους υπέρ και 56 κατά.

Η Παρκ, κόρη του πρώην δικτάτορα της Νότιας Κορέας, που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τον Guardian φέρεται ζήτησε συγγνώμη από τους υπουργούς για την «επιπολαιότητά» της και τόνισε ότι ελπίζει σε μία γρήγορη επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τον Μπλε Οίκο της Νότιας Κορέας.

Πάντως, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιέ, την 1η Ιανουαρία έσπασε σήμερα τη σιωπή της, σχετικά με τις καταγγελίες για το ρόλο της στο σκάνδαλο διαφθορά, αρνούμενη δημοσίως την εμπλοκή της, ενώ υποστήριξε ότι οι καταγγελίες εναντίον της είναι «κατασκευασμένες». «Πρόκειται για στημένη υπόθεση»,δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Παρκ σε τοπικά ΜΜΕ.

Ο Ρασπούτιν της Κορέας

Όλα άρχισαν το 1974 κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του πατέρα της Παρκ Γκουν-χιέ, στην οποία σκοτώθηκε τελικά η μητέρα της. Η Παρκ αφού διέκοψε τις σπουδές στη Γαλλία επέστρεψε στη Νότια Κορέα, όπου και βρέθηκε γρήγορα υπό την επιρροή του οικογενειακού φίλου, και αποκαλούμενου κι ως «Ρασπούτιν της Κορέας», Τσόι Ταε Μιν.

Ο Τσόι Ταε Μιν λέγεται ότι ήταν εκείνος που έπεισε την Παρκ Γκουν Χίε πως είδε στο όνειρό του τη νεκρή μητέρα της, η οποία μάλιστα του ανέθεσε να φροντίζει την κόρη της. Η κόρη του «Κορεάτη Ρασπούτιν», η Τσόι Σουν Σιλ έγινε έκτοτε στενή φίλη της Παρκ και μάλιστα μετά το θάνατο του πατέρα της ανέλαβε η ίδια την καθοδήγησή της προέδρου της Νότιας Κορέας, όπως αναφέρουν οι Νew York Times.

Η Τσόι Σουν Σιλ τελικά προφυλακίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατηγορίες για διαφθορά, εκβιασμούς, κατάχρηση εξουσίας.

Oι προεδρικές εκλογές

Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας για καθαίρεση της Παρκ, ο πρωθυπουργός της χώρας Χουάνγκ Κιο-Αν ανέλαβε την εξουσία ως προσωρινός πρόεδρος. Ωστόσο, η Παρκ διατηρεί τον τίτλο της προέδρου, μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την πράξη καθαίρεσής της, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι 19ες προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, με επικρατέστερη ημερομηνία εκείνη της 20ης Δεκεμβρίου, ενώ ο/η νεοεκλεγέντας/νεοεκλεχθείσα πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα από τις 25 Φεβρουαρίου του 2018, βάσει του τρέχοντος νόμου.

Σύμφωνα με το North Korea Newsπιθανοί υποψήφιοι για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι οι εξής:

Moυν Τζει-ιν

Πρόκειται για έναν 63χρονο πρώην δικηγόρο, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νυν πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Minjoo, της Κορέας. Ο Μουν Τζει- ιν ο οποίος ηττήθηκε με ποσοστό 1,2% στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, του 2012, από την Παρκ. Τότε μάλιστα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε κατηγορήσει τον Μπλε Οίκο για χειραγώγηση ψήφων.

Λι Τζέι Μαϊγιούνγκ

Από το 2010 είναι δήμαρχος της Σεονγκνάμ, μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Νότιας Κορέας, που πλησιάζει σε πληθυσμό τη Σεούλ. Θεωρούμενος από κάποιος ως ριζοσπάστης κι από άλλους ως κοινωνικός μεταρρυθμιστής ο Λι εκτιμάται πως σταθεί ισχυρός αντίπαλος του Μουν, κυρίως λόγω των υποσχέσεων που έχει δώσει για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα καθώς και για μεταρρυθμίσεις σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ειδικά εκείνα που αφορούν στη νεανική ανεργία.

Αν- Τσιολ Σου

Πρόκειται για έναν μεγιστάνα επιχειρηματία, μέλος της Εθνοσυνέλευσης, που σήμερα είναι παράλληλα συν-επικεφαλής του κόμματος «People». Είχε συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή τους.

Παρκ Γουαν-σουν

Eίναι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ. Ο Παρκ έχει στηρίξει κατά καιρούς προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ενώ παράλληλα έχει καλέσει επανειλημμένα σε κλίμα συμφιλίωσης τη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αλλά δεν θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος κυρίως λόγω της έλλειψης δυναμισμού σε σχέση με τους υπόλοιπους πιθανούς αντιπάλους του.

Μπαν Κι-μουν

Στα τέλη του τρέχοντος έτος η θητεία του Μπαν Κι-μουν ως Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λήγει και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι εκείνος θα επιστρέψει στην Κορέα το νέο έτος προκειμένου να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ο 72χρονος Μπαν Κι-μουν συγκεντρώνει το ίδιο υψηλό ποσοστό ψήφων με εκείνο του Μουν και του Λι.