ΔΙΕΘΝΕΣ

Νέα θεωρία για το ναυάγιο του «αβύθιστου» Τιτανικού

The ill-fated White Star liner RMS Titanic, which struck an iceberg and sank on her maiden voyage across the Atlantic.
The ill-fated White Star liner RMS Titanic, which struck an iceberg and sank on her maiden voyage across the Atlantic.
Central Press via Getty Images

Το τραγικό ναυάγιο του Τιτανικού ίσως να προέκυψε από μία φωτιά που ξέσπασε στο λεβητοστάσιο του θρυλικού βρετανικού επιβατηγού υπερωκεάνιου κι όχι μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα.

Το ναυάγιο του Τιτανικού σημειώθηκε στις 15 Απριλίου του 1912 στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κι έκτοτε οι ιστορικοί εκτιμούν ότι αυτό προκλήθηκε αποκλειστικά και μόνο μετά από τη σύγκρουση του κρουαζιερόπλοιου με ένα παγόβουνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας δημοσιογράφος, ο Senan Molony, ο οποίος διερευνά την τραγωδία εδώ και 30 χρόνια, πιστεύει ότι μία πυρκαγία στο λεβητοστάσιο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πλοίο, το οποίο αργότερα προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο.

O κ. Molony, υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ: «Tιτανικός: Tα νέα στοιχεία» (Titanic: The New Evidence), ότι η φωτιά μαινόταν στο πλοίο από τότε που εκείνο απέπλευσε από το ναυπηγείο του Μπέλφαστ, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάτι τέτοιο αληθεύει οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για εγκληματική αμέλεια.

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες του πλοίου ανέρχονταν στους 1000 Κελσίου, οδηγώντας στην αποδυνάμωση του κατώτερου τμήματός του και στην συνεπακόλουθη σύγκρουση με το παγόβουνο, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει - σύμφωνα με τα λεγόμενά του - και το πώς ένα μικρό χτύπημα οδήγησε στην απόλυτη καταστροφή του τεράστιου πλοίου.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το πλοίο το οποίο μετέφερε 2.224 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα), βυθίστηκε υπό την εντολή του καπετάνιου Edward Smith.

Mιλώντας στους The Times ο κ. Μοlony είπε: «Η επίσημη έρευνα που διεξήχθη για τον Τιτανικό χαρακτήρισε το ναυάγιο ως "πράξη του Θεού". Αλλά δεν πρόκειται για κάτι τόσο απλό, για ένα ναυάγιο που προκλήθηκε μόνο από τη σύγκρουση με ένα παγόβουνο. Μία τέλεια αλληλουχία από μη ευνοϊκούς παράγοντες: φωτιά, πάγος και εγκληματική αμέλεια, οδήγησαν στη βύθισή του.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στο Channel 4 την Πρωτοχρονιά και σε αυτό θα προβληθούν εικόνες που δείχνουν σκούρα σημάδια στη δεξιά πλευρά του πλοίου, γεγονός που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο αποδεικνύει ότι υπήρξε πυρκαγιά στο εσωτερικό του.