ΔΙΕΘΝΕΣ
31/12/2016 13:16 EET | Updated 31/12/2016 15:58 EET

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Το στοίχημα του Ρουχανί για επανεκλογή και η πρόκληση των σχέσεων με τον Τραμπ

ATTA KENARE via Getty Images
Iranian President Hassan Rouhani walks past a portrait of Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei as he arrives to give a speech during a press conference in the capital Tehran on August 29, 2015. AFP PHOTO / ATTA KENARE (Photo credit should read ATTA KENARE/AFP/Getty Images)

Το ημερολόγιο του 2017 είναι γεμάτο από κρίσιμες εκλογικέ αναμετρήσεις και μια από αυτές είναι οι προεδρικές εκλογές στον Ιράν που θα διεξαχθεί στις 19 Μαϊου.

Το ερώτημα φυσικά που απασχολεί τη Δύση είναι εάν ο μετριοπαθής και μεταρρυθμιστής νυν πρόεδρος Χασάν Ρουχανί θα καταφέρει να επανεκλεγεί στη θέση του Ραΐς-ε Τζομχούρ. Η εκλογή του το 2013 είχε αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη αφού ήταν γνωστός επικριτής της αμφιλεγόμενου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, δεσμεύτηκε να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με τις δυτικές χώρες και είχε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας (οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα κα).

Τώρα, τρεισήμισι χρόνια μετά έχει να καταγράψει επιτυχίες και αποτυχίες. Σημαντικότερη επιτυχία είναι αναμφίβολα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που οδήγησε στην σταδιακή διακοπή των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί. Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει κάποιο πισωγύρισμα τώρα που την ηγεσία των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο τομέα της οικονομίας- που φυσικά είναι ακόμη βαριά τραυματισμένη από τις κυρώσεις αφού οι θετικές συνέπειες της χαλάρωσης δεν έχουν γίνει ακόμη τόσο εμφανείς- εκτιμάται πως απαιτούνται ακόμη πολλές σοβαρές δομικές αλλαγές στο ίδιο το μοντέλο αυτής προκειμένου να επέλθει η έξοδος από την ύφεση. Στο δε μείζον θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Ρουχανί έχει υποστεί επίσης κριτική πως οι αλλαγές που προώθησε με τη σχετική χάρτα δικαιωμάτων των πολιτών δεν ήταν αρκετά τολμηρή (ή κατά άλλους πως ήταν).

Το θετικό για τον Ρουχανί πάντως είναι πως το σκληροπυρηνικό μπλοκ του Ιράν δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει το πρόσωπο που θα αποτελούσε μια δημοφιλής εναλλακτική στον νυν πρόεδρο. Ο ίδιος δε ο Ανώτατος Ηγέτης, Αγιατολάχ Χαμενεϊ έβαλε φρένο στις διαθέσεις του Αχμαντινετζάντ να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στις πρόσφατες εκλογές του Φεβρουαρίου του 2016 για την ανάδειξη των μελών της Συνέλευσης της Συμβούλων το κόμμα του Ρουχανί ήρθε πρώτο και ο ίδιος εξελέγη με τον υψηλότερο αριθμό ψήφων και στο δεύτερο όργανο, τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων. Αυτό το όργανο είναι επιφορτισμένο να εκλέγει τον ισόβιο Ανώτατο Ηγέτη και ως εκ τούτου έχει τη δύναμη-με την επιλογή του- να αλλάξει το μέλλον της χώρας. Ο νυν Ανώτατος Ηγέτης είναι σήμερα 76 ετών και με κλονισμένη υγεία. Έτσι κατά την 8ετή θητεία της, η Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων είναι πού πιθανό να κληθεί να εκλέξει τον επόμενο Ραχμπάρ.

Εάν το πολιτικό σύστημα στο Ιράν, με τους εκλεγμένες και μη ηγέτες και τα διαφορετικά όργανα σας φαίνεται αρκετά περίπλοκο - και όχι αδίκως- διαβάστε το ρεπορτάζ της HuffPost Greece με αφορμή τiς εκλογές του Φεβρουαρίου του 2016 που εξηγεί πως αλληλεπιδρούν και σίγουρα θα σας βοηθήσει και το επεξηγηματικό βίντεο του Vox, παραγωγής της ίδιας περιόδου.