Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλου σε νυχτερινό κέντρο

Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλου σε νυχτερινό κέντρο
A Turkish Coast police boat (C) is anchored off the coast of the Bosphorus front of the Reina night club, one of the Istanbul's most exclusive party spots, early on January 1, 2017 after at least one gunmen went on a shooting rampage during New Year's Eve celebrations. Thirty-nine people, including many foreigners, were killed when a gunman reportedly dressed as Santa Claus stormed an Istanbul nightclub as revellers were celebrating the New Year, the latest carnage to rock Turkey after a bloody 2016. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
A Turkish Coast police boat (C) is anchored off the coast of the Bosphorus front of the Reina night club, one of the Istanbul's most exclusive party spots, early on January 1, 2017 after at least one gunmen went on a shooting rampage during New Year's Eve celebrations. Thirty-nine people, including many foreigners, were killed when a gunman reportedly dressed as Santa Claus stormed an Istanbul nightclub as revellers were celebrating the New Year, the latest carnage to rock Turkey after a bloody 2016. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
OZAN KOSE via Getty Images

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν - οι 4 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους μέσα στο νυχτερινό κέντρο Reina στη συνοικία Ορτακιόι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς μεταξύ των νεκρών της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Κλιμάκια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματίες της αιματηρής επίθεσης σε γνωστό κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, δεν εντόπισαν κανένα Έλληνα, μεταξύ των τραυματιών.

Αν και μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ταυτότητες και των 39 θυμάτων της επίθεσης, οι ελληνικές προξενικές αρχές, δεν έχουν καμία ενημέρωση ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Έλληνες (ομογενείς ή επισκέπτες). Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των 15 ξένων υπηκόων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι Ισραηλινοί, Ιορδανοί και Αζέροι.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος νωρίς το πρωί με μήνυμά του συνέστησε στους παρεπιδημούντες στην Κωνσταντινούπολη προσοχή και αποφυγή πολυσύχναστων σημείων.

Επίσης μία Ισραηλινή γυναίκα είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Λίβανο, αλλά και τη Λιβύη, είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε επίσης ότι έχουν αναγνωριστεί οι 21 από τους νεκρούς και ότι 15 ή 16 εξ αυτών είναι ξένοι υπήκοοι.

Ο Σοϊλού τόνισε ακόμη ότι ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει τη σύλληψη. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, κατά τις οποίες ο ένοπλος είναι νεκρός.

«Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Ερντογάν: Θέλουν να δημιουργήσουν χάος στην Τουρκία

Αποφασισμένος να καταστρέψει την πηγή των απειλών και των επιθέσεων ενάντια στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο των επιθέσεων.

Όπως τόνισε αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν είναι ανεξάρτητες από τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ κάλεσε τον λαό να σταθεί ενωμένος απέναντι σε τέτοια «βρώμικα παιχνίδια».

Η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο να δημιουργήσει χάος στην Τουρκία, τόνισε και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα παλέψει μέχρι τέλους ενάντια σε κάθε μορφή επίθεσης από τρομοκρατικές ομάδες και κατά των υποστηρικτών τους.

«Ως έθνος θα παλέψουμε ενάντια όχι μόνο στις ένοπλες επιθέσειες των τρομοκρατικών ομάδων και των δυνάμεων που κρύβονται πίσω τους, αλλά και κατά των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών τους επιθέσεων. Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μας και να αποσταθεροποιήσουν την χώρα με τις αποτρόπαιες επιθέσεις που έχουν ως στόχο τους πολίτες. Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σαν έθνος, θα σταθούμε ενωμένοι και δεν θα δώσουμε ποτέ χώρο για τέτοια βρώμικα παιχνίδια».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία, αναφορικά για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάληψη ευθύνης.

«Το σημαντικότερο, η μεγαλύτερη εγγύηση για εμάς είναι το πνεύμα της ενότητας που διέπει το έθνος μας απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο οποίο δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να μας τρομάξει. Εμείς θα τρομάξουμε και θα εκδιώξουμε τον τρόμο» είπε στους δημοσιογράφους.

Ένας ή περισσότεροι οι δράστες;

Οι αρχικές πληροφορίες και μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης. Ωστόσο το κύκλωμα κλειστής τηλεόραση «συνέλαβε» τον δράστη στην είσοδο του Reina να φορά μαύρο παλτό και όπως αναφέρει το BBC, αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό ο δράστης να είχε συνεργό.

Άλλωστε αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως περισσότεροι του ενός ενεπλάκησαν στην επίθεση, αν και αξιωματούχοι επιμένουν, μέχρι στιγμής, πως μόνο ένα άτομο ήταν ο δράστης.

Εν τω μεταξύ το BBC σχολιάζει πως εάν ο δράστης ήταν πράγματι ντυμένος ως Άγιος Βασίλης τότε υπάρχει κάτι γελοίο στην όλη υπόθεση δεδομένου ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς περίπου 17.000 αστυνομικοί ήταν ντυμένοι ανάλογα.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο δράστης, φορώντας στολή Άγιου Βασίλη για να περάσει απαρατήρητος, έφτασε έξω από το Reina και αφού σκότωσε έναν αστυνομικό που στεκόταν κοντά στην πόρτα και έναν πολίτη, μπήκε στη ντισκοτέκ και άνοιξε πυρ κατά του κόσμου!

Επρόκειτο να είναι μια νύκτα ανέμελη, μακριά από τα τραύματα του 2016. Όμως δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Νωρίτερα, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες ήταν δύο, ότι ο ένας παρέμενε στο εσωτερικό της ντισκοτέκ Reina, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την εξουδετέρωσή του, κάτι όμως το οποίο οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν. Το NTV ανασκεύασε αργότερα και μετέδωσε πως ο δράστης του μακελειού ήταν ένας.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται ο δράστης λίγα δευτερόλεπτα και αφού σκόρπισε κυριολεκτικά τον θάνατο να κοιτά τον χώρο και να απομακρύνεται.

Μέσα στο νυχτερινό κέντρο την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν έως και 700 άνθρωποι, κατά αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές, κατά πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους»: περιγράφει την επίθεση στο νυκτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης o Τούρκος ποδοσφαιριστής

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ' αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του Reina. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Επιβλήθηκαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας εδώ 7-10 μέρες πριν. Και λοιπόν; Έγινε», είπε ο Κοτζαρσλάν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Τουλάχιστον 25.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Την επίθεση καταδίκασε η προεδρία των ΗΠΑ, ενώ συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καταδικάζει ο ΠτΔ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την απερίφραστη καταδική του για τη «βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, εκφράζει επίσης την αμέριστη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό και απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς διαβίβασε σήμερα το πρωί προς τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας κ. Yaşar Halit Çevik τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού προς τον Τουρκικό Λαό και τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και τις ειλικρινείς ευχές του για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες» αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: “Θλίψη και οδύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία. Ας είναι το τελευταίο για το 2017... ”.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τη «φρικτή» επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τους πιο έντονους όρους τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Νεντ Πράις, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Οι ωμότητες αυτού του είδους, που διαπράττονται εναντίον αθώων, οι οποίοι πήγαν να γιορτάσουν το Νέο Έτος, υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα των δραστών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν κι έδωσε οδηγίες στην ομάδα του να προσφέρει όποια βοήθεια απαιτείται στις τουρκικές αρχές και να συνεχίσει να τον ενημερώνει», κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Συλλυπητήρια από το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

«Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πούτιν: Κυνικό έγκλημα

«Είναι δύσκολο να φανταστείς πιο κυνικό έγκλημα από αυτό να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την υποδοχή του Νέου Έτους. Όπως και να έχει οι τρομοκράτες δεν ασπάζονται κάποιες ηθικές αξίες. Η κοινή μας αποστολή είναι να καταπολεμήσουμε την επιθετικότητα των τρομοκρατών» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του.

Καταδικάζει το Ιράν

«Ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο είναι η αποφασιστικότητα, η αλληλεγγύη και η ομοφωνία όλων των κρατών ενάντια στην τρομοκρατία και τη βία» ήταν το μήνυμα του υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε ανάρτησή της στο Twitter γράφει: «Το 2017 ξεκινά με μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και στους αγαπημένους τους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αποτροπή αυτών των τραγωδιών».

Μέρκελ: Απάνθρωπη επίθεση

«Οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν μια απάνθρωπη και δόλια επίθεση ενάντια σε ανθρώπους που ήθελαν να γιορτάσουν μαζί το νέο έτος. Οι σκέψεις μου σήμερα το πρωί είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους» ήταν το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ.

Η Κίνα καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών, Χούα Τσανίνγκ.

«Η Κίνα είναι κάθετα αντίθετη σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, ενώ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή και διεθνής, ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την Χούα.

Πάπας Φραγκίσκος: μια κηλίδα αίματος κάλυψε τον κόσμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο σημερινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, παρότρυνε τους ηγέτες να συνεργαστούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη “μάστιγα της τρομοκρατίας” τονίζοντας ότι μια κηλίδα αίματος κάλυψε τον κόσμο, με τον ερχομό του 2017.

Μιλώντας μπροστά σε περίπου 50.000 πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε στην άκρη την ομιλία που είχε προετοιμάσει, για να καταδικάσει την επίθεση στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

«Δυστυχώς, η βία χτύπησε και πάλι ακόμη και στη χθεσινή νύχτα των καλών ευχών και της ελπίδας. Με αίσθημα πόνου, στέκομαι δίπλα στον τουρκικό λαό. Προσεύχομαι για τα θύματα και τους τραυματίες, αλλά και για ολόκληρη την Τουρκία που θρηνεί», τόνισε ο ίδιος στο μήνυμά του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε συντονισμένες ενέργειες ενάντια στη τρομοκρατία.

Δημοφιλή